У Києві відкрилась унікальна виставка спогадів “Крим. Літній сезон: те, що в нас не забрати”

Дата: 24 Червня 2021 Автор: Наталія Адамович
A+ A- Підписатися

У Києві в приміщенні маркету українських брендів “Всі. Свої” на Хрещатику, 34, відкрилася виставка спогадів “Крим. Літній сезон: те, що в нас не забрати” – в спеціально обладнаній кімнаті зібрано експонати, які розповідають про нині окупований РФ Крим і показують півострів таким, яким його пам’ятають і знають українці. Також у маркеті представлено корнер з колекціями локальних брендів і майстрів про український Крим. Тут усі охочі можуть придбати колоритні предмети побуту, одяг та прикраси. 

Фото: Наталія Адамович

Як уточнила на відкритті виставки голова ГО “Центр громадянських свобод” Олександра Матвійчук, в експозиції представлено речі та історії людей, які були змушені покинути півострів після окупації та які продовжують там жити.

“Ми спеціально не присвячували подію якійсь пам’ятній даті. Тема Криму має стати частиною побутового життя кожної людини в Україні. Поки ми мислимо півострів як частину себе, нічого ще не втрачено. Історія свідчить, що авторитарні режими падають і на окуповані землі приходить свобода”, – сказала вона.

Правозахисниця окремо відзначила той факт, що нинішня виставка – це унікальний випадок, коли український бізнес не просто підтримав, а від самого початку долучився до реалізації задуму.

У невеликій кімнатці, дуже схожій на ті, які зазвичай орендували відпочивальники в Криму, організатори розмістили експонати, що передали їм видатні українці.

Один з них – український режисер, колишній політв’язень Олег Сенцов. Він передав для виставки примірник сценарію до фільму “Носоріг”, який був з ним з моменту затримання окупантами до звільнення і повернення в Україну.

“Це єдина річ, яку я привіз із окупованого півострова. На ньому багато помарок і позначок, які я робив у в’язниці, – спогади про те, як я жив і працював у Криму”, – розповів Сенцов і висловив упевненість у тому, що невдовзі побачить вільний український півострів.

Олег Сенцов. Фото: Наталія Адамович

Ще один експонат – кримськотатарський прапор – передала перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова. Вона розповіла, що саме з цим прапором до 2014-го її сім’я щороку 18 травня, у День пам’яті жертв депортації кримських татар, виходила на мітинги в Криму.

Еміне Джепарова. Фото: Наталія Адамович

Велику цінність становлять речі й історії рідних та адвокатів політв’язнів, а також артефакти, передані кримчанами, які були вимушені покинути півострів і наразі живуть у різних куточках України. 

Один з них – плющ із саду родини, яка побудувала в Криму дім, прожила в ньому 20 років, виховала там молодшого сина, але у 2014-му виїхала, оскільки не могла жити там, де “над домом літали військові вертольоти, а вулицями крокували чужі люди”.

Для адвокатки Лілі Гемеджі, яка захищає кримських татар у російських судах, символом Криму є лаванда. Тож вона передала на виставку свою світлину з дітьми, які тримають ці квіти. За її словами, гілочки лаванди вона завжди намагається передати своїм підзахисним як згадку про Крим.

Правозахисниця побажала українцям пам’ятати про Крим, бо увага та підтримка дуже важливі для адвокатів та тих, кого вони захищають.

“Це допомагає давати раду з труднощами в роботі, вірити в перемогу, бо людина програє тоді, коли опускає руки, але ми завдяки вашій підтримці боротимемося й надалі”, – сказала вона.

Фото: Наталія Адамович

Серед інших експонатів “кімнати на сезон” – сукня актриси Римми Зюбіної, зшита з різноколірних хустинок, які подарували їй діти в “Артеку”; картина з побажаннями від моряків фрегата “Гетьман Сагайдачний”, передана на виставку співаком Святославом Вакарчуком; старовинний музичний інструмент, знайдений у підвалі кримського будинку, де жила співачка Джамала; аплікація з квітів і трав, зібраних у Криму, від актриси Ади Роговцевої; кримські світлини співачки Руслани та інші.

Роботи кримських митців, представлені на виставці, презентував художник Рустем Скибін.

Рустем Скибін. Фото: Наталія Адамович

Своїми враженнями від проєкту “Крим. Літній сезон: те, що в нас не забрати”, над яким працювали громадські організації “Український ПЕН”, “Центр громадянських свобод”, найбільша платформа українських брендів “Всі. Свої” та агенція Postmen, поділилися відвідувачі.

Ганна Гончар прийшла на захід із сином Артуром. Хлопцю 11 років, він жодного разу не був у Криму, тож для нього, як і для багатьох юних українців, така виставка – поки що практично єдиний спосіб скласти враження про півострів.

“Це дуже важливий проєкт для всіх нас, щоб не забували про те, що Крим – це Україна”, – сказала жінка.

Працюватиме виставка впродовж місяця, а корнер з виробами кримських майстрів залишиться тут і надалі.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter