“Танцюю за ЛГБТ” – фоторепортаж з “Рейвах-прайду” на Банковій

Дата: 01 Серпня 2021 Автор: Настя Конфедерат
A+ A- Підписатися

“Танцюю за ЛГБТ” – одне з гасел “Рейвах-прайду”, акції у форматі рейву, яка відбулася під Офісом президента в п’ятницю, 30 липня. У перекладі з їдишу слово “рейвах” означає шум. Саме ним учасники події намагалися привернути увагу влади до двох проблем: непокараного насильства стосовно ЛГБТ-людей та відсутності розслідування щодо незаконного вторгнення силовиків на територію кількох клубів київського Подолу останніми місяцями.

Фото: ZMINA / Настя Конфедерат

Акція-рейв мала розпочатися під Офісом президента о 16:00. Водночас через сутички між правоохоронцями та праворадикалами не вдалося вчасно доставити на місце події апаратуру. Тож акцію перенесли на 17:30, але, як запевняли організатори, в жодному разі не планували скасовувати. 

За дві години до початку “Рейвах-прайду” на Банкову вийшли близько двохсот противників події, переважно з праворадикальних організацій, зокрема “Традиції порядку”, “Невідомого патріоту” та “Суспільства майбутнього” (у минулому – С14). Правоохоронці, щоб завадити спробі зриву ЛГБТ-акції, почали відтісняти ультраправих. Зчинилися сутички, тож поліція застосувала сльозогінний газ. У правоохоронців натомість кидали пляшки та каміння, вигукуючи “Ганьба!”. 

Зрештою всіх противників ЛГБТ витіснили за територію проведення акції. Дванадцятьох людей, які брали активну участь у протистоянні з правоохоронцями, затримали. Щодо чотирьох з них, за інформацією “Ґрат”, поліція склала адміністративні протоколи за “дрібне хуліганство”, стосовно решти – за “злісну непокору вимогам поліцейського”. 

Фото: ZMINA / Настя Конфедерат

“Рейвах-прайд” розпочався о 18:00, зібрав близько 200 людей та пройшов безпечно. Учасники та учасниці акції в яскравих костюмах, з яскравим макіяжем, малюнками на тілі, а також у різноманітних масках танцювали в урядовому кварталі до настання ночі.

Під час рейву вони, зокрема, перевдягалися в різних персонажів, серед яких був і Чорт – уособлення нападників та зла, якого ловили по всій території ОП. 

Фото: ZMINA / Настя Конфедерат

Попри креативний характер акції, наголошували організатори, вона мала правозахисну мету. ЛГБТ-люди, а також союзниці та союзники вийшли з двома вимогами. По-перше, щоб виступити на підтримку законопроєкту №5488, який, зокрема, має криміналізувати злочини ненависті за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. 

Саме на ґрунті гомофобії та трансфобії, за даними правозахисників, відбувається найбільше злочинів ненависті в Україні. Нападають не лише на ЛГБТ-активістів та організації, але й на людей, яких ідентифікують як ЛГБТ через зовнішність

“В Україні порушене право ЛГБТ-людей на повноцінне розслідування нападів щодо них, бо досі не ухвалено відповідного закону, хоча він уже готовий і очікує голосування”, – прокоментувала учасниця події. 

Так, на протесті кілька учасниць розгорнули великий банер. На ньому була описана історія нещодавнього нападу на дівчат через веселковий прапор. Учасниці також роздрукували фото ймовірних правопорушників, яких досі не затримали, та закликали до розслідування цієї справи.  

Фото: ZMINA / Настя Конфедерат

По-друге, учасники та учасниці “Рейвах-прайду” влаштували рейв проти неправомірних рейдів поліції в київські клуби електронної музики на Подолі. Так, 15 травня в Києві поліція зупинила одразу два артзаходи в столичних закладах на території ткацької фабрики: презентацію проєкту Олі Дібрової Ready in LED в артцентрі Closer та концерт Ofliyan у Mezzanine. Крім того, в ніч з 18 на 19 травня на Подолі затримали й побили музиканта Мітю Бугайчука, бо він видався їм підозрілим. З початку року правоохоронці регулярно навідувалися й до київського клубу Closer, аргументуючи це контролем карантинних обмежень. Під час таких “візитів” працівники поліції перевищили повноваження та вчинили несанкціонований обшук на території клубу. За фактом цього відкрили кримінальне провадження.  

Насамкінець молодь, яка зібралася на танцювальну вечірку на Банковій, хотіла донести до суспільства, що люди можуть фарбувати волосся в будь-який колір, носити одяг різного, часом нетипового та екстравагантного дизайну, але водночас почуватися в безпеці, а не остерігатися раптових нападів через свій зовнішній вигляд. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter