Шлюб та розлучення – по-новому: чи відійдуть у небуття РАЦСи?

Дата: 13 Липня 2016 Автор: Леся Шутко
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції найближчим часом планує змінити процедуру реєстрації шлюбу та розлучень, залучивши до цього нотаріусів. Що з цього вийде? Спробуємо розібратися.

УКЛАДАННЯ ШЛЮБУ ЗА ГОДИНУ

Уперше таку заяву наприкінці травня цього року зробив міністр юстиції Павло Петренко, який зазначив, що функції органів державної реєстрації актів цивільного стану (РАЦС), що працюють у містах і є підрозділами Міністерства юстиції, передадуть  місцевій владі до кінця цього року та нотаріусам. Таким чином міські мешканці отримають право вибору – реєструвати шлюб у РАЦС із офіціозом (маршем Мендельсона, урочистою промовою жінки-реєстратора та підписанням шлюбного свідоцтва нареченими під музику), який залишився у спадок ще з радянського минулого, чи зробити це в присутності нотаріуса.

Те саме стосується і процедури розлучення. За умови добровільної згоди обох з подружжя, та відсутності у них неповнолітніх дітей і майнових суперечок, розлучитися можна буде не в РАЦС, а в нотаріуса.

З огляду на це постає цілком логічне запитання: якою буде вартість цієї послуги, та чи не означатиме це розформування органів РАЦС?

Відповідь на нього надав заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Павло Мороз. За його словами, реформа системи реєстрації актів цивільного стану громадян не означає повного розформування органів РАЦС.

У рамках децентралізації, Міністерство юстиції передає дані структури у підпорядкування місцевим органам влади. Офіційні церемонії ніхто не планує ліквідувати чи відміняти. Якщо у подружжя є бажання оформити церемонію в органах РАЦС – будь ласка”, – пояснює він. І додає, що реєстрація шлюбу в нотаріуса – це як додаткова опція вибору, особливо зручна для тих, хто бажає укласти шлюбний контракт одночасно з реєстрацією.

“Після реформи з’явиться альтернатива та право вибору: зареєструвати шлюб у РАЦСі чи у нотаріуса. Стане можливим оформити стосунки, замовивши платну виїзну церемонію. Наприклад, у того ж нотаріуса. Також Мін’юст впровадить нову зручну послугу для населення: реєстрація та розірвання шлюбу за одну добу або навіть за годину, а не через місяць, як це відбувається зараз у РАЦС. Сервіс буде платним та стане новим джерелом надходжень у місцеві бюджети”, – зазначає Павло Мороз.  

Такі кроки міністр юстиції Павло Петренко назвав відходом від радянщини. На його думку, ці новації порадують українців восени. “Через кілька тижнів буде запущено кілька пілотних проектів в питанні спрощення реєстрації шлюбу. Ми спробуємо в декількох населених пунктах зробити пілот, щоб люди могли одружитися протягом одного дня. Навіть можна буде укласти шлюб за годину, але це буде коштувати дорожче”, – додає він.

До речі, подібна практика запроваджена в Естонії, де з функціями реєстрації й розірвання шлюбів чудово справляються нотаріуси. “Мін’юст детально вивчає, аналізує та досліджує досвід закордонних колег. При цьому ми не копіюватимемо жодну країну світу, а прагнемо на базі найкращого світового досвіду створити свою власну систему, що ідеально підходитиме саме для України”, – стверджує заступник міністра юстиції Павло Мороз.  

НАВ’ЯЗЛИВИЙ СЕРВІС

Слід зазначити, що подібну практику із залученням нотаріусів нещодавно запровадили для реєстрації бізнесу. “Однак кількість охочих отримати таку послугу в нотаріуса не надто збільшилася, оскільки для громадян стимул – її безоплатне оформлення у Центрі надання адміністративних послуг. Така ж ситуація може скластися і з реєстрацією нотаріусами шлюбу, яким доведеться заплатити за цю послугу значно більші кошти, ніж у РАЦС”, – упевнена експерт групи “Реанімаційний пакет реформ” Ольга Калініченко. 

Уже зараз значна кількість пар відмовляються від урочистих церемоній, за яку, окрім держмита у 85 коп., слід додатково заплатити чималі кошти в залежності від престижності району, в якому працює РАЦС, та апетитів його робітників. Причини у кожного різні: хтось, укладаючи не вперше шлюб, не бажає це робити урочисто, хтось не хоче витрачати на це додаткові кошти, а в когось зовсім інше бачення узаконення відносин.

Так, піарниця і член правління Центру інформації про права людини Маріна Говорухіна головною причиною відмови від урочистої реєстрації шлюбу в столичному РАЦС називає бажання влаштувати свою церемонію в стилі Толкієна і в пабі. Але уникнути офіціозу їй з чоловіком все ж не вдалося, оскільки їм, попри відмову, влаштували урочисту реєстрацію шлюбу, проте безкоштовно.

%%GALLERY%%

Утім, для більшості охочих одружитися намагаються у РАЦС нав’язати додаткові послуги – консультації молодят, проведення урочистих церемоній, здійснення фото- та відеозйомки тощо. Так, Олена Сидорчук під час подачі заяви до столичного РАЦС одразу попередила, що прийде у призначений час із нареченим лише для того, аби отримання свідоцтва про шлюб.

“Тоді мені сказали заплатити лише копійчане держмито. Коли ж ми прийшли через місяць до РАЦС, то отримали папірець із реквізитами, на якому також була вказана сума у 100 грн. Без сплати цих грошей у найближчому відділені банку нам сказали, що нас не розпишуть. Аби не нагнітати ситуацію, наречений виконав ці вимоги. Невдовзі нас запросили до зали, де влаштували урочисту церемонію у кращих традиціях совка, чим остаточно зіпсували настрій, – жаліється жінка. – Адже ми віруючі люди, і головним для нас було взяття шлюбу в церкві. Розпис ми сприймаємо, як формальність перед державою, тому й не хотіли робити з цього шоу”.

Ще однією хитрістю, про яку розповідають відвідувачі РАЦС, є відмова від реєстрації шлюбу на заплановану нареченими дату у зв’язку із тим, що вона нібито вже зайнята, проте із пропозицією вирішити це питання за додаткову платню. Позбавити такої можливості підзаробити на бажаючих зареєструвати шлюб намагаються із запровадженням електронної системи подання документів. Проте не кожен в стані зареєструватися на сайті Мін’юсту, а потім внести усі необхідні дані своїх документів он-лайн. Тому клієнтів РАЦС, яким можна під час подачі заяви на реєстрацію шлюбу нав’язати додаткові послуги, насправді вистачає.

Попри це, українці під час останнього соцопитування щодо якості надання адміністративних послуг серед органів Мін’юсту перевагу надали саме РАЦС, роботою яких задоволені 62,1% респондентів. «Що не дивно, адже там зазвичай надаються досить прості адмінпослуги (видача довідок, свідоцтв тощо)», – зазначає експерт Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук. Разом з тим він підтримує ідею реформування органів РАЦС на вимогу децентралізації.

– Щоб раціоналізувати процедуру реєстрації актів цивільного стану, а також забезпечити інтегроване надання адміністративних послуг, ми підтримуємо ідею передати ці повноваження і відповідно міські РАЦСи до відання органів місцевого самоврядування, –  пояснює він. – Таким чином можна не лише розвантажити Мін’юст, у підпорядкуванні якого перебувають міські РАЦСи, а й зекономити чимало часу та нервів українцям.

Фото із сімейного альбому Марини Говорухіної

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter