Сексуальне здоров’я, психологічний вплив пандемії та діти в соцмережах: гід правозахисною програмою Docudays UA

Дата: 19 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Із 27 березня до 4 квітня під час 18-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA триватиме правозахисна програма Rights Now! Фахівці та фахівчині з громадського та державного секторів говоритимуть про зміни в різних сферах нашого життя, спричинені пандемією коронавірусу COVID-19, а також про те, як захистити своє право на здоров’я. 

Цьогорічна правозахисна програма передбачає 11 дискусій, які стосуватимуться, зокрема, теми сексуального здоров’я, впливу соцмереж на дитячу психіку, розкажуть, з якими проблемами нині найчастіше звертаються до психологів. Також ітиметься про проблеми в паліативній медицині, про те, яку допомогу отримують хворі в місцях позбавлення волі, та інше. 

Усі дискусії Rights Now! супроводжуватиме переклад жестовою мовою. Стежити за всіма подіями протягом фестивалю ви зможете на головній сторінці docudays.ua.

Нижче ви можете ознайомитися з повною правозахисною програмою фестивалю.

27 березня. Нова реальність коронакризи: що далі?

Зміни, пов’язані з коронакризою, похитнули не лише фінансове становище, але й трансформували життя, спосіб мислення, уплинули на наші цінності. Ми пережили два локдауни й відчули, як права людини відступили на задній план, коли зайшлося про колективну безпеку.

О 15:30 у дискусії “Нова реальність коронакризи: що далі?” ми спробуємо дослідити, які зміни відбулися в державній гуманітарній політиці, зокрема щодо подолання бідності, а також у корпоративній етиці, у сфері медичного обслуговування та в комунікаціях. Зокрема, дослідимо, як криза в цих напрямах відбилася на становищі прав людини в Україні та світі. 

28 березня. Міфи про імунітет: як зберегти здоровий глузд під час пандемії?

Україна стала 95-ю країною, де розпочалася вакцинація від коронавірусу. У межах дискусії о 15:30 ми поговоримо про те, яку роль відіграє наша імунна система в новій реальності та які існують ефективні способи підвищити захисні сили організму. Крім того, порушимо питання примусової та добровільної вакцинації українців. 

29 березня. Рідкісні. Як орфанні хворі виборюють право на повноцінне життя?

Орфанні (наприклад, вроджені імунодефіцити) або ж не діагностовані (наприклад, ФАС) захворювання трапляються рідше, ніж один випадок на дві тисячі населення. Більшість таких захворювань є генетичними та невиліковними. Ліки та реабілітація пацієнтів з рідкісними захворюваннями коштують дорого, і далеко не кожна українська родина, де є такі хворі, може собі це дозволити. У межах дискусії о 15:30 “Рідкісні. Як орфанні хворі виборюють право на повноцінне життя?” обговоримо ситуацію в Україні: як у нас забезпечують ліками пацієнтів з орфанними захворюваннями, – а також поміркуємо про міжнародний досвід допомоги хворим, який могла б перейняти Україна. 

30 березня. Медицина болю: як і чим полегшити страждання тяжкохворим?

В Україні паліативна допомога як окремий вид медичної допомоги гарантована державою: тяжкохворим пацієнтам мають призначати знеболювальні препарати. Водночас точаться дискусії навколо шляхів найефективнішого знеболення. Як дотримуються прав людини в паліативній медицині й чи отримують тяжкохворі пацієнти якісне лікування – поговоримо в дискусії о 15:30. 

31 березня. Будівництво Каховської ГЕС-2: катастрофа неминуча?

Практично з першого дня після оприлюднення намірів щодо будівництва Каховської ГЕС-2 (Херсонська область) активісти, науковці та небайдужі громадяни стали на захист довкілля, історичної спадщини й права на здоров’я. У дискусії о 15:30 обговоримо, як громадськість збирається відстояти своє право на здоров’я та чисте довкілля. 

1 квітня. Як змінилося ставлення до ментального здоров’я в часи пандемії COVID-19?

У нашому суспільстві ментальне здоров’я недооцінюють та не розуміють. А проблеми, що з ним пов’язані, ігнорують та замовчують. О 13:30 у межах дискусії поговоримо про те, з якими проблемами українці звертаються до психологів та як коронавірус упливає на нервову систему й роботу мозку.

1 квітня. Павутиння соцмереж: у які пастки потрапляють діти?

Цього ж дня о 15:30 програму Rights Now! продовжить дискусія, під час якої експерти та експертки з цифрової безпеки розкажуть, які реальні для дітей небезпеки існують у соцмережах, та спростують міфи щодо “груп смерті”. А експерти та експертки Всеукраїнської кампанії проти кібербулінгу Docudays UA оприлюднять результати, яких удалося досягти за два роки кампанії, та поділяться інтерактивними інструментами, як запобігти онлайн-цькуванням. 

2 квітня. Реабілітація здоров’я постраждалих від збройного конфлікту на сході та анексії Криму. Що пропонує держава?

Збройний конфлікт на Сході України та анексія Криму вплинули на якість життя багатьох українців та українок. Утім, за роки війни державний механізм допомоги й реабілітації жертв конфлікту та анексії не було до кінця налагоджено. Під час дискусії о 15:30 поговоримо, яких заходів має вжити держава, щоби покращити ситуацію. 

3 квітня. В’язнична медицина: яку допомогу отримують хворі?

Медичну допомогу в місцях позбавлення волі (таких як слідчий ізолятор та установи виконання покарань) або зовсім не надають, або надають украй вибірково та не в повному обсязі. Як лікують хворих у пенітенціарних установах та які шляхи реформування в’язничної медицини – поговоримо о 15:30 під час дискусії

4 квітня. Сексуальне здоров’я: до чого тут права людини?

Цього дня під час закриття правозахисної програми поговоримо про популярні стереотипи щодо сексуального здоров’я і як сексуальні та репродуктивні права впливають на якість життя. Приєднуйтесь о 13:30 до розмови.

4 квітня. Права матерів і батьків у пологових будинках: очікування та реальність

А вже о 15:30 у наступній дискусії поспілкуємося про те, чому українки та українці й далі зазнають травм під час народження дитини. Зокрема, презентуємо нову правозахисну кампанію “За дотримання прав майбутніх матерів та батьків у пологових будинках”. Допоможе нам створити простір для діалогу фільм “Невидимі”. Героїні стрічки мають досвід народження дитини, схожий на досвід тисяч українських жінок, які часто змушені мовчати про пологові травми через тиск оточення або медичного персоналу. Стрічку “Невидимі” під час 18-го Docudays UA можна буде переглянути в кінотеатрі “Жовтень” та в онлайн-кінотеатрі Docuspace. 

Жива бібліотека

Складовою правозахисної програми Rights Now! буде “Жива бібліотека”. Цього року “книгами” в ній стали люди, об’єднані історіями подолання стигм, упереджень та дискримінації, пов’язаних з їхньою спільнотою чи статусом.

Серед “книг” – багаторазова переможниця Паралімпійських ігор Олена Юрковська; соліст дуету Tvorchi Джеффрі Кенні; громадський діяч, правозахисник Дмитро Шерембей; трансґендерна жінка Анастасія Єва Домані; письменник Артем Чапай; волонтерка Леся Литвинова.

Охочі зможуть заповнити коротку форму за посиланням і поставити будь-яке запитання обраній “книзі”.

Організатори радять поспілкуватися з “книгою”, яку “читачі” точно не зустріли б у повсякденному житті.

“Жива бібліотека” працюватиме щодня з 27 березня до 4 квітня в онлайн-форматі на платформі Zoom. Участь вільна.

Нагадаємо, у зв’язку із запровадженням локдауну в Києві 18-й Docudays UA відбудеться онлайн з 26 березня до 4 квітня. Основним майданчиком 18-го Docudays UA стане онлайн-кінотеатр Docuspace (docuspace.org), де можна буде долучитися до фестивальних дискусій та майстер-класів, а також переглянути понад 80 стрічок з конкурсної та позаконкурсної програми фестивалю.

Правозахисна програма Rights Now! щороку відбувається під час Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter