Чи розслідуються в Україні насильницькі зникнення під час збройного конфлікту?

Дата: 25 Січня 2017 Автор: Микола Мирний
A+ A- Підписатися

В Україні продовжується безкарність за порушення, пов’язані із триманням під вартою як з боку української влади, так і зі сторони підтримуваних Росією сепаратистів, констатують Amnesty International (AI) та Human Rights Watch (HRW).

Правозахисні організації повторно закликають обидві сторони конфлікту припинити всі свавільні та таємні затримання, а також жорстоке поводження із затриманими та притягнути винних до відповідальності.

За словами директорки Amnesty International в Україні Оксани Покальчук, з моменту публікації доповіді “Тебе не існує” харківський підрозділ СБУ звільнив 18 людей, які зазнали насильницького зникнення. Останніх трьох з-поміж цих затриманих звільнили у грудні 2016 року.

Хоч головний військовий прокурор Анатолій Матіос і зобов’язався у липні минулого року провести розслідування заяв про ці таємні утримання, та ефективного розслідування не видно, занепокоєно констатують правозахисники. На їхню думку, відсутність ефективного розслідування та заперечення СБУ практики насильницьких зникнень “породжує атмосферу беззаконня та закріплює безкарність за тяжкі порушення прав людини”.

“Наскільки нам відомо, харківський підрозділ СБУ більше не тримає осіб під вартою неофіційно. Водночас, оскільки українська влада не визнала ані сам факт затримань, ані звільнення, та не вдалася до жодних ефективних кроків задля притягнення до відповідальності за порушення, не можна стверджувати, що цій кричущій практиці остаточно покладено край”, – заявила Оксана Покальчук.

Amnesty International та Human Rights Watch провели додаткове дослідження, опитавши шістьох людей, які були самими затриманими або безпосередньо знали про відповідні події.

Вони стверджують, що на початку серпня, одразу після звільнення більшості таємно затриманих з будівлі СБУ в Харкові, охоронці перемістили п’ятьох затриманих, що залишилися, до підвалу тієї самої будівлі.

20 серпня СБУ звільнила двох мешканців Харкова. Вони виїхали до Росії. Інших двох громадян Росії, Владіміра Безобразова, Владіслава Кондалова, та одного громадянина України з підконтрольного незаконному збройному формуванню Донеччини Торезу, Сергія (прізвище правозахисники не розголошують на його прохання) – неофіційно тримали під вартою СБУ до 12 грудня. Наразі Безобразов та Кондалов також знаходяться в Росії.

ІСТОРІЯ БЕЗОБРАЗОВА 

Московського бізнес-менеджера Владіміра Безобразова заарештували у травні 2014 року в маленькому місті поблизу Одеси, де він був на відпочинку разом із своєю матір’ю та маленьким сином. За словами Тетяни Купер, представниці HRW в Україні, його заарештували після того, як він, спілкуючись з одним із офіціантів ресторану, розкритикував українську владу через події на сході України. 

Безобразов заперечує будь-яку участь в подіях на сході України. Українські правоохоронці пообіцяли йому, що він отримає умовний термін ув’язнення та звільнення за “обміном полоненими” між воюючими сторонами, якщо він “зізнається” у спробі вербування бійців сепаратистів, що він і зробив.

“Під час зустрічі з матір’ю у серпні 2016 року він сказав, що силовики обіцяли йому, що його мамі та сину заподіють неприємностей, тому він погодився на таке”, – розповідає Тетяна Купер.  

6 березня 2015 року суд в Овідіополі на Одещині визнав його винним у діях, направлених на зміну територіального кордону України. Суддя засудив чоловіка до умовного терміну ув’язнення та доручив звільнити його в залі суду.

Проте співробітники СБУ викрали чоловіка одразу після його звільнення, і близько 21 місяця він неофіційно провів під вартою в харківському СБУ без зв’язку із зовнішнім світом.

“Безобразов розповідав, що 21 серпня минулого року його та інших двох чоловіків перевели в інший об’єкт СБУ під Харковом. Їх утримували у невеличкому приміщенні з трьома залізними ліжками, заґратованими вікном. Їм давали мало води. У приміщенні не було ані туалету, ані раковини і їх не завжди виводили в туалет”, – розповідає вона. 

“Вони приносили велике відро вівсяної каші – й це на три дні. Цього було достатньо, щоби вижити” – переказують слова Безобразова правозахисники.

ІСТОРІЯ КОНДАЛОВА

Владіслав Кондалов із Самарської області воював на боці підтримуваних Росією сепаратистів на сході України. Він потрапив у полон у березні 2016 року біля міста Щастя на Луганщині.

Чоловік стверджує, що ті, хто взяли його в полон, протягом кількох днів тримали його в люці (каналізаційному колекторі), сильно били та погрожували відрізати його руку бензопилою.

Згодом його перемістили до слідчого ізолятору в Києві, де він, як і багато інших, кого затримували у зв’язку зі збройним конфліктом, отримав пропозицію від влади взяти участь в “обміні полоненими” між воюючими сторонами.

Суд у Сєвєродонецьку на Луганщині визнав чоловіка винним у причетності до терористичного угруповання, але засудив його до умовного терміну ув’язнення та доручив звільнити його. Коли він залишав СІЗО у Києві 21 травня, його також викрали представники СБУ та перевезли до будівлі СБУ в Харкові, де він знаходився сім місяців без зв’язку із зовнішнім світом.

За розповідями чоловіків, 12 грудня співробітники СБУ надягли наручники на Безобразова, Кондалова та Сергія, одягли їм на голови чорні мішки та відвели до транспортного засобу, яким пересувались цілий день.

“Коли машина зупинилась, з них зняли наручники та мішки, озброєні люди дали їм трохи грошей у російських рублях та доларах США на дорогу та наказали лягти на сніг обличчям до землі і залишатися в такому положенні протягом 10-20 хвилин після того, як вони почують, що машина поїхала”, – переповідає розповідь чоловіків Тетяна Купер.

“Темнішало. Ми гадки не мали, де вони нас висадили. В нас не було документів, що посвідчують особу. Ми не знали, що з нами буде. Я мав великі сумніви – ми могли наступити на міну в цьому полі… Або хтось міг чекати там із завданням застрелити нас – та забрати гроші, які вони нам дали, як спосіб заплатити цій людині”, – розповів правозахисникам Владіслав Кондалов. Правозахисники кажуть, що їм дали доволі велику суму грошей, та при цьому не уточнюють, яку саме. 

Чоловіки зорієнтувалися, побачивши дорожній знак міста Новолуганське, що знаходиться у “сірій зоні”, підконтрольній Києву. Після того, як вони прибули у Новолуганське, Сергій вирішив попросити допомоги на сепаратистському блокпості, аби дістатись до Торезу. Та його затримали підтримувані Росією сепаратисти та протягом кількох днів допитували. За словами правозахисників, зараз він отримує лікування в донецькій лікарні. 

Безобразов та Кондалов знайшли притулок на ніч у сходовій клітці пошкодженого під час обстрілів багатоквартирного будинку. Наступного дня вони зустріли місцевого жителя, який дозволив їм скористатися телефоном, щоби зателефонувати своїм родинам.

Безобразов та Кондалов говорять, що після тривалого утримання під вартою у них виникли проблеми зі здоров’ям, в тому числі проблеми зі шлунково-кишковим трактом та із зубами.

“Протягом перших шести місяців, коли вони тримали мене у Харкові, вони навіть не давали мені зубну щітку або зубну пасту. Наче дрібна річ… Але коли ти півроку не чистиш зуби, то вони врешті розвалюються. З часу мого повернення, я витрачаю купу часу в стоматолога”, – переповідає Тетяна Купер слова Безобразова.

МІЖНАРОДНЕ ГУМАНІТАРНЕ ПРАВО

Правозахисники нагадують, що люди, затримані ворогуючими сторонами знаходяться під захистом міжнародного права із захисту прав людини та міжнародного гуманітарного права. Вони однозначно забороняють незаконне тримання під вартою, тортури та інші способи поводження, що принижують гідність.

Затримані повинні бути забезпечені належної якості їжею, водою, одягом, місцем перебування та медичною допомогою. Amnesty International та Human Rights Watch закликають всі сторони конфлікту на сході України довести до відома всіх сил, що знаходяться під їхнім контролем, про наслідки жорстокого поводження із затриманими відповідно до міжнародного права.

Окрім того, правозахисники закликають головного військового прокурора України провести швидке, неупереджене та ефективне розслідування заяв про таємне тримання та притягнути винних до відповідальності. Відповідно до міжнародних стандартів заяви про тортури та жорстоке поводження мають розслідуватись, нагадують в Amnesty International та Human Rights Watch.  

Правозахисники також занепокоєні тривалими триманнями без зв’язку із зовнішнім світом та жорстокими поводженнями з боку підтримуваних Росією сепаратистів. В рамках дослідження “Тебе не існує” вони зафіксувала дев’ять таких справ і констатують відсутність прогресу в вирішенні цієї проблеми.

“Місцеві служби безпеки самопроголошених республік діють без жодних стримувань та противаг. Цілковита відсутність верховенства права на територіях, що контролюються сепаратистами, позбавляє людей, яких тримають під вартою, їхніх прав та можливості ефективного правового захисту”, – шкодують правозахисники. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter