Офіс Кримської платформи назвав напрями, у яких хоче співпрацювати з громадськими організаціями

Дата: 28 Вересня 2021 Автор: Микола Мирний
A+ A- Підписатися

24 вересня співробітники Представництва президента в Автономній Республіці Крим та Офісу Кримської платформи зустрілися з громадськими організаціями й запропонували на наступні роки можливу партнерську співпрацю в низці проєктів, пов’язаних із Кримом. Коротко переповідаємо про напрями співпраці. 

Громадські організації закликають долучитися до моніторингу стану виконання плану дій Стратегії з деокупації та реінтеграції Криму і створення відповідного вебпорталу. Стратегія – це обов’язковий рамковий документ, який розкриває політичну позицію держави Україна щодо деокупації частини її території. Документ містить перелік пріоритетних напрямів діяльності держави в цій сфері. Зокрема, до таких напрямів належать захист прав і свобод людини, економічна, соціальна й гуманітарна політика, зміцнення національної стійкості тощо. 

За словами представника президента України в Автономній Республіці Крим Антона Кориневича, план дій – великий документ, тож він потребуватиме залученості експертного середовища в моніторингу, перегляді та оновленні плану заходів стратегії. 

Громадські організації також запрошують до проєкту розвитку вебпорталу та віртуального музею російської агресії. Над ними вже працюють Представництво президента в АРК спільно з Українським інститутом національної пам’яті. Вони планують наразі кампанію з їхньої популяризації, шукають партнерів, хто міг би регулярно наповнювати відповідним контентом та долучитися до промокампанії. 

Відомо, що в грудні 2020 року в Офісі президента був підписаний меморандум про започаткування проєкту між, зокрема, Офісом генерального прокурора, Прокуратурою АРК та Фондом “Відродження”

Наразі автори проєкту працюють над планом просування ресурсу для цільових аудиторій як усередині країни, так і за кордоном. 

“Ми хочемо створити не портал, на який щодня заходитимуть дві людини, а дійсно популярний ресурс. І для досягнення цієї мети необхідна потужна промокампанія”, – прокоментувала заступниця постпреда президента Дар’я Свиридова.  

Ще один напрям співпраці, до якої закликає Офіс Кримської платформи, – робота з молоддю Криму. Спільно з Мінцифри та іншими державними органами в Україні створять вебпортал (хаб) для молоді з тимчасово окупованого Криму. Він міститиме, зокрема, дані про вступ та переведення до закладів середньої та вищої освіти, працевлаштування на підконтрольній території України та грантові програми для підготовки наукових досліджень щодо Криму. 

“Це буде не просто класний, драйвовий інформаційний портал, а й інструмент для роботи з молоддю. Тут будуть усі дані, пов’язані з освітою та наукою, і залучення молоді до цих тем”, – сказала заступниця постпреда президента Таміла Ташева. Водночас вона додала, що із запитом про створення порталу до них прийшло Мінцифри, вивчивши іноземний досвід. 

Крім того, громадськість запрошують долучитися до створення Музею кримськотатарської культури та до запуску сертифікованих пов’язаних із Кримом програм для державних службовців з очним та онлайн-блоком. 

Представництво президента вже почало працювати над довгостроковим проєктом з Національною агенцією державної служби та Українською школою врядування на платформі Despero. Експертів запрошують до розроблення таких курсів. Натхненники ідеї планують втілити курси на теми реінтеграції та деокупації Криму, базових питань перехідного правосуддя та подолання наслідків збройного конфлікту. 

Серед іншого Офіс Кримської платформи бачить необхідність у співпраці з експертним середовищем на базі РНБО щодо створення державного порталу санкції. 

“Ми помітили от проблему. Щоб зрозуміти, чи є проти фізичної або юридичної особи санкції та чи тривають вони, треба проскролити всі укази президента у форматі pdf. Це дуже незручно”, – пояснив Антон Кориневич. 

Також експертів закликають долучитися до напрацювання підходів повноцінної реінтеграції Криму після деокупації. 

“Ми говоримо про Крим у майбутньому. Ключова ідея – відійти від опису проблем, а напрацьовувати конкретне бачення, що буде на наступний день після деокупації Криму. Які конкретні кроки та візії? На цю роботу також є високий запит від президента”, – сказала Дар’я Свиридова.  

Громадські організації та експертів просять до 7 жовтня зв’язатися з Оленою Халімон та Олександром Шевченком у відділі з деокупації та реінтеграції Криму Представництва президента України в АРК, надіслати концепції проєктів та обговорити їх з ними. Офіс Кримської платформи відкритий до нових ідей співпраці щодо Криму. 

Офіс Кримської платформи планує зустрітися 7 жовтня з представниками іноземних посольств та донорської спільноти, де хочуть презентувати для підтримки лише трьох напрямів роботи.   

Микола Мирний, журналіст видання ZMINA, для газети “День”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter