Не свято, а протест: навіщо ХарківПрайд під час війни

Дата: 18 Серпня 2023 Автор: Уляна Мовчан
A+ A- Підписатися

В Харкові з 23 серпня до 2 вересня проходитиме ХарківПрайд. Програма складається з 9 різноманітних заходів, корисних для міста, його мешканців та мешканок. Одразу ж після анонсування заходів у соціальних мережах почали поширюватися звинувачення на адресу команди ХарківПрайду в антиукраїнській позиції. 

Крім цього, організаторам закидають, що проводити такі події під час повномасштабної війни, – не на часі.

Про те, на чому базуються звинувачення у бік ХарківПрайду, що про це кажуть його організатори, а також чому проведення таких заходів важливе для України, читайте у статті.  

ХарківПрайд та звинувачення в антиукраїнській позиції

Протягом кількох років у дискусіях, які стосуються руху ЛГБТК+ людей у Харкові, фігурує скриншот коментаря співорганізаторки ХарківПрайду Анни Шаригіної до допису голови ГО “Інсайт” Олени Шевченко, опублікованого у 2014 році. 

У дописі Олена Шевченко зазначила: “Тим, хто цікавиться у мене, чому “ми” і ЛГБТ не збирають гроші на озброєння нашої армії. Відповідаю: “ми” не інвестуємо у війну та вбивства. Війна не має нічого спільного з правами людини”.

А нижче в коментарях до цього посту Анна Шаригіна написала, що солідарна з цією тезою.

Скриншот з цим дописом і коментарями вже кілька років використовується у звинуваченнях ХарківПрайду у нібито антиукраїнській позиції. Утім, Анна Шаригіна пояснює, що ніколи не мала антиукраїнської позиції.

“Мир є моєю базовою цінністю. Я все ще вважаю, що війна не має нічого спільного з правами людини. Я думаю, всі в Україні так вважають. Тому ми й не починали війну. Проте, на жаль, до нас прийшли зі зброєю, тому ми маємо мати право чинити збройну відсіч”, – говорить вона у коментарі для цього матеріалу.

ХарківПрайд також періодично звинувачують у закликах до розформування полку “Азов”. Анна Шаригіна каже, що не знає, звідки походять дані припущення, адже ніхто з представників та представниць організації ніколи не мав подібної позиції та нічого не говорив про це:

“Людям байдуже, яка людина і що сказала. Якщо якась одна лесбійка сказала щось, то це приписують усім людям зі спільноти. ЛГБТК+ люди мають різні погляди, зокрема такі, які наша організація не поділяє. Об’єднує ж спільноту боротьба проти гноблення і мови ворожнечі”.

Крім цього, у соціальних мережах поширюються коментарі про те, що ХарківПрайд виступає проти героїв України. Дані висловлювання ґрунтуються на дискусії навколо перейменування однієї з вулиць Харкова на честь Георгія Тарасенка – командира добровольчого формування “Фрайкор”, який загинув у боях за Харківську область. 

У квітні 2023 року громадська організація “Харківське жіноче об’єднання “Сфера” закликала мера Харкова Ігоря Терехова врахувати факти, які стосуються діяльності Георгія Тарасенка у цивільному житті, при ухваленні рішення щодо вшанування його пам’яті. 

Анна Шаригіна переконана, що даний випадок важливо пояснити, адже деякі люди розірвали зв’язки зі “Сферою”, навіть не намагаючись зрозуміти позицію організації:

“Я шкодую про різкі слова, які я сказала. Адже людина героїчно загинула у боротьбі за нашу державу. Проте для мене також важливо, як він жив. Георгій Тарасенко мав гомофобні погляди і цього ще ніхто не заперечив. До того ж він був проактивним – організовував напади на ЛГБТК+ людей та брав у них безпосередню участь. Це правда, і це така ж правда як те, що він героїчно загинув, захищаючи українську землю”. 

Вшанування пам’яті є складним питанням, яке досі у суспільстві широко не обговорювалося. Програмна директорка “Сфери” вважає значною перевагою, що довкола цього питання відбулася принаймні базова публічна дискусія. Проте громадські слухання щодо перейменування вулиці, за її словами, не були проведені належним чином: 

“Цей приклад підтверджує, що свобода слова і демократія є важливими, і що завдяки їм можливо формувати поле для прийняття справедливих рішень, які враховуватимуть думку суспільства, і ці рішення будуть грамотними щодо базових засад містобудування та пам’яті. До прикладу, у 2019 році на Луганщині загинула відома харківська громадська діячка та військовослужбовиця Яна Червона, проте ніхто не запропонував перейменувати вулицю на її честь”. 

Навіщо прайд під час війни

Організатори та організаторки ХарківПрайду наголошують, що для них не поставало питання, проводити чи не проводити заходи. Питання було лише в тому, як саме проводити прайд, щоб він якнайкраще відповідав викликам сьогодення.

“Коли говориш “прайд”, то люди уявляють напевно Ріо-де-ЖанейроПрайд. Проте ХарківПрайд – це протест. На жаль, війна – це нові умови нашого повсякденного життя. Принаймні у Харкові, адже кордон з Росією дуже близько. Ми маємо пам’ятати і боронити наші цінності навіть під час війни”. 

Коли ми проводимо прайд цього року, ми говоримо про те, що маємо певні ресурси, які можемо та прагнемо віддавати задля перемоги України. Зараз ми робимо збір коштів на коптери для аеророзвідки 5 слобожанської бригади НГУ. Ми намагаємося робити активності, які привертатимуть увагу людей, замість того, щоб скаржитися, що це не виходить”, – говорить Анна Шаригіна.

За її словами, у Харкові налагоджена система волонтерської допомоги ЗСУ, а також наявне доволі стабільне надання гуманітарної допомоги. Проте багато гострих потреб місцевих мешканців та мешканок досі не можуть бути повністю задоволені. Так, внутрішньо переміщені особи потребують соціалізації, і загалом, для багатьох людей актуальне питання отримання психологічної допомоги та підтримки. 

Тож під час ХарківПрайду буде створено простір соціалізації для ВПО в межах одного з місцевих гуртожитків. Крім цього, організація реалізує програму психологічної підтримки для рідних військових.

Найбільш насиченою подією, за словами організаторок, буде благодійний фестиваль “Єдині як ніколи”, який відбуватиметься 26 серпня. Така подія пройде вперше в історії ХарківПрайду, коли на одній локації будуть протягом усього дня відбуватися різноманітні лекції, майстерні, виступи. 

Опоненти проведення прайду часто наголошують на тому, що ЛГБТК+ спільнота нібито не є корисною для України, і що наші військові воюють не заради подібних цінностей. Водночас найчастіше подібні наративи поширює російська пропаганда.

Програмна директорка “Сфери” критично ставиться до оцінки “корисності” певної людини або спільноти:

“Зараз поширюється утилітарне ставлення до громадянок та громадян, дехто нагадує про борг перед державою та обов’язки людини. У звичайній ситуації чи під час війни, держава має захищати інтереси своїх громадян, а вони і собі мають виконувати певні обов’язки. Середньостатистична людина може робити якісь доволі символічні речі для держави і цього буде достатньо. Наприклад, сплачувати податки або ходити на роботу”, – каже Шаригіна.

 Натомість очікування від ЛГБТ-людей в сенсі так званої корисності, за її словами, є значно вищими:

“Як тільки виявляється, що людина належить до ЛГБТК+ спільноти, то вона має бути ледь не супергеройкою чи супергероєм, і вона все одно буде “недостатньо хорошою” аби держава гарантувала її права. Нас просять довести, що ми корисні і що ми гідні цього. Але ми гідні вже тому, що народилися в Україні і виконуємо свої обов’язки перед країною, дотримуємося її законів”. 

Цього року прайд проходить під гаслом “Гуртуємося заради Перемоги”. Якщо ви бажаєте долучитися до відкритих подій ХарківПрайду-2023, ви можете стежити за деталями на сторінці події. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter