У США зросла кількість злочинів ненависті проти азійців: що цьому сприяло і як реагує влада

Дата: 03 Березня 2021 Автор: Єлизавета Сокуренко
A+ A- Підписатися

На тлі пандемії в США зросла кількість злочинів ненависті щодо американців азійського походження та мігрантів з Азії. Так, за останні місяці зареєстровано тисячі випадків від словесних образ до фізичних нападів. Громадські активісти заявляють: інциденти часто пов’язані з риторикою, яка звинувачує азійців у поширенні коронавірусу. 

ZMINA коротко переповідає матеріал ВВС

Фото: Джессіка Крістіан / The Chronicle

Наприкінці минулого року ООН опублікувала звіт, у якому детально описувала “тривожний рівень” насильства за ознакою раси та інших випадків ненависті щодо американців азійського походження, йдеться в тексті ВВС.

У ньому наголошують, що неможливо назвати точну кількість таких злочинів та випадків дискримінації, оскільки жодна організація чи урядові установи не відстежували проблеми довгостроково, а стандарти звітності можуть варіюватися залежно від регіону. 

Так, наприклад, у Каліфорнії, де проживає понад 6 мільйонів американців азійського походження –  на сьогодні найбільше з-поміж усіх штатів США, повідомляють про більш ніж 800 випадків ненависті. Такі дані надала Рада з планування політики Азійсько-Тихоокеанського регіону. Подекуди в округах кількість інцидентів, що можуть бути кваліфіковані як злочини ненависті, зросла на 1200%.  

Правозахисна група “Stop AAPI Hate” натомість отримала понад 2800 повідомлень про випадки ненависті, спрямовані проти азійців у США у 2020 році. 

Місцеві правоохоронні органи також відстежують ситуацію: торік у Нью-Йорку робоча група щодо злочинів з мотивів нетерпимості розслідувала 27 таких інцидентів. Це вдев’ятеро більше, ніж у 2019 році. В Окленді, штат Каліфорнія, поліція навіть посилила патрулювання та створила командний пункт у Чайнатауні. 

За даними “Stop AAPI Hate”, найбільша кількість випадків припала на словесні образи – майже 71%. Про фізичні напади йдеться у 8,7% інцидентів. 

Наприклад, минулого місяця 84-річного тайського іммігранта, мешканця Сан-Франциско, жорстоко штовхнули на землю під час ранкової прогулянки. За два дні після цього чоловік помер. Крім того, двоє людей у ​​Брукліні дали ляпаса 89-річній китаянці, після чого підпалили жінку.  

Співробітники деяких ресторанів у Нью-Йорку, цитує ВВС видання “New York Times”, говорили, що тепер завжди їдуть додому рано, оскільки бояться насильства та переслідування. А азійсько-американська сім’я з Кармела, штат Каліфорнія, розповіла, що зіткнулася з расистськими нецензурними висловами на свою адресу, коли святкувала день народження в ресторані. Образи лунали від керівника технічної служби, який є прихильником експрезидента США Дональда Трампа та повторював його риторику.

Фото: The Chronicle

Поборники прав азійців у країні вважають, що насильство може бути пов’язане зі зростанням антиазійських настроїв у США. Деякі прямо звинувачують в антикитайській риториці Трампа. Останній часто згадував про пандемію як про “China virus” або “kung flu” (гра слів: flu у перекладі – грип). 

Водночас протягом свого першого тижня на посаді чинний президент країни Джо Байден підписав документ, який фактично забороняє використання такої мови у федеральному уряді. Низка політиків та законодавців також наполягають на тому, щоб Міністерство юстиції США збільшило зусилля щодо звітування, відстеження та переслідування за злочини ненависті.

У вже згаданій Каліфорнії на розширений збір даних, ініціативи з адвокації та допомогу жертвам виділили 1,4 мільйона доларів. 

Зусилля представників місцевої влади також спрямовані на боротьбу з ненавистю, пише ВВС.  

Натомість, на думку Аманди Нгуєн, активістки та засновниці неприбуткової організації “Громадянські права”, хоча закони й можуть допомогти розв’язати проблему, США також потребують культурних змін: 

Історії азійської громади нешироко висвітлюються в ЗМІ, а політичні партії не вивчають їхніх проблем. Люди, які атакують американців азійського походження від самого початку пандемії, насправді не цікавляться тим, хто ми. Вони просто зробили нас цапом-відбувайлом, щоб виправдати своє насильство. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter