Куди звертатися по допомогу, якщо на вас напали під час ЛГБТ-прайду

Дата: 29 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

У різних містах України найближчим часом проходитимуть прайд-тижні з різноманітними культурними та просвітницькими заходами, присвяченими ЛГБТ-тематиці. Крім того, на вулицях Одеси (30 серпня), Харкова (13 вересня) та Запоріжжя (20 вересня) відбудуться Марші рівності – це традиційна хода і У Харкові цього року Марш рівності відбудеться у форматі автопробігу. на підтримку прав людини, цінностей свободи й різноманіття.   

Зокрема, в Одесі прайд-тиждень уже стартував. Водночас після однієї з акцій у межах нього невідомі молодики в масках облили зеленкою та сльозогінним газом компанію випадкових підлітків, які, як їм здалося, були на події.  

Попри те що організатори піклуються про безпеку учасників та залучають поліцейських для охорони правопорядку, українські праворадикали систематично вчиняють напади та влаштовують сафарі на людей, яких ідентифікують як ЛГБТ. Й цього року, наприклад, представники “Традиції і порядку” у своїх дописах у телеграм-каналі вдалися до погроз про те, що Марш рівності в Харкові “не відбудеться мирно”.   

ZMINA публікує перелік організацій, до яких потерпілі чи свідки ймовірних нападів під час ЛГБТ-прайду можуть звертатися по правову допомогу.   

Мережі параюристів 

Спеціально на час проведення прайд-тижнів параюридична команда ГО “АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ” започаткувала роботу “Кризової кімнати”. Сюди можна звернутися в разі порушення прав до, під час та після події. 
 
“Кризова кімната” – це віртуальний простір підтримки та швидкого правового реагування на правопорушення, зокрема насильство. Команда параюристів та адвокатка “Кризової кімнати”  опікуватимуться як безпосередньо виїздами та наданням кризової допомоги всім потерпілим, так і моніторингом упродовж Маршів рівності.  
 
Сконтактувати можна за номером телефону +38 (066) 596 49 06 або через фейсбук-сторінку Мереж параюристів.
 

Правозахисний ЛГБТ-центр “Наш світ” 

Організація вже тривалий час надає правові консультації для ЛГБТ та постраждалих від злочинів на ґрунті ненависті за телефоном гарячої лінії (095) 273-03-09.  

Центр прав людини ZMINA

Тут можуть отримати підтримку громадські активісти, які, зокрема, працюють у темі захисту прав ЛГБТ. Контактні адреси електронної пошти: Людмила Янкіна, керівниця проєкту “Посилення ролі і захист правозахисників в Україні” – ly@humanrights.org.ua та Анастасія Москвичова, дослідниця проєкту – am@humanrights.org.ua.   

Громадська організація “Інсайт” 

Підтримує та допомагає ЛГБТКІ+-спільнотам в Україні, надаючи юридичні послуги, зокрема консультації постраждалим від дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності, консультації з питань у межах адміністративного, цивільного, сімейного та кримінального прав і консультації щодо складання та оформлення заяв, скарг, запитів, звернень. 

З питань щодо юридичних послуг пишіть на електронну пошту – ask.legal.insight@gmail.com. Організація, зокрема, має представництво в Запоріжжі – zp.ngoinsight@gmail.com.  

Громадська організація “Київпрайд” 

Має широку мережу партнерських організацій, які можуть надати ту чи іншу підтримку, а також у складних випадках забезпечує фінансову допомогу.

Звернутися можна у фейсбуку та за електронною поштою

Харківська правозахисна група

У приймальні ХПГ в місті  Харкові також надають юридичні консультації, зокрема й постраждалим від злочинів на ґрунті гомофобії та трансфобії. 

Йдеться про інформаційно-консультаційну допомогу, допомогу в підготовці документів, зокрема позовних заяв, а в окремих випадках і про послуги юриста чи адвоката для представлення інтересів потерпілих у судах. 

Надіслати звернення можна через форму на сайті або фейсбук. За нагальної потреби особистого приймання просять телефонувати: +38 (050) 405 30 15.  

Українська Гельсінська спілка з прав людини 

Українська Гельсінська спілка з прав людини надає безоплатну правову допомогу через мережу громадських приймалень у 16 областях України. Контакти та їхня мапа доступні за посиланням

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter