Геращенко не розуміє, навіщо Україні членство в Міжнародному кримінальному суді

Дата: 15 Липня 2016 Автор: Микола Мирний
A+ A- Підписатися

Українські та міжнародні експерти розкритикували аргументи народного депутата від Народного фронту Антона Геращенко, які заперечують необхідність ратифікації Римського статуту.

Антон Геращенко заявив, що ознайомившись із Римським статутом, він не зрозумів, чим може бути корисним членство України в Міжнародному кримінальному суді під час збройного конфлікту з Росією.

“Я не можу досі зрозуміти, як статут може допомогти нам притягти до відповідальності російських громадян, військовослужбовців, які беруть участь в агресивній війні проти України. Росія ж сама не ратифікувала цей документ і не зробить цього. Відповідно ми не зможемо домагатись видачі російських військових, а також громадян, які вчиняли жахливі злочини на території України”, – сказав депутат на круглому столі “Імплементація норм міжнародного гуманітарного права та Римського статуту Міжнародного кримінального суду до національного законодавства України”.

Він звернув увагу на понад 400 кримінальних проваджень, які порушив Слідчий комітет Росії проти українських посадовців, військовослужбовців та бійців добровольчих батальйонів. Російські слідчі звинувачують їх у “розв’язуванні агресивної війни проти російськомовних громадян України”.

“У цих провадженнях фабрикуються начебто катування, розстріли, геноцид. За нашою інформацією, у Росії тільки й чекають, щоб Україна ратифікувала Римський статут, аби розгорнути величезну кампанію з притягнення військовослужбовців України до кримінальної відповідальності через МКС”, – каже він.

Антон Геращенко не виключає, що військове протистояння з Росією призводить до помилок, які коштують життя людей.

“Але притягувати до кримінальної відповідальності за помилки означатиме зробити повністю беззахисною нашу країну. Бо ніхто потім не захоче захищати Україну, якщо будуть знати, що за свою помилку вони можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності”, – переконаний депутат.

“Я нещодавно в Ізраїлі вивчав досвід антитерористичних операцій. Ізраїльтянам доводиться задіювати озброєні сили спецслужб, аби знищувати терористів. Часто під час цих рейдів гинуть й мирні жителі, в тому числі й родини терористів. Якщо Ізраїль ратифікував би Римський статут, ніколи країна не змогла б захистити свою країну від постійних атак”, – каже Антон Геращенко, запитуючи, чому Римський статут не ратифікували, зокрема, США, Ізраїль, Китай та Індія.

“Тому що кожна країна має суверенне право ратифікувати чи не ратифікувати той чи інший документ”, – пояснює екс-суддя Міжнародного кримінального трибуналу щодо колишньої Югославії Володимир Василенко.

“Україна визнала юрисдикцію суду, ухваливши відповідну постанову 4 лютого 2015 року. Чому ж Росія не скористалась і не завалила МКС позовами? Тому що ті справи, що порушені Слідчим комітетом Росії, безпідставні. У них немає доказів”, – каже професор Василенко, додаючи що озвучена депутатом аргументація проти членства України в МКС базується на правовій безграмотності та на правовому нігілізмі.

Генеральний секретар міжнародної організації “Парламентарії за Глобальні Дії” Девід Донат-Каттін переконаний, що якраз Росія не хоче членства України в МКС.

“Те, що говорив Геращенко, не віддзеркалює дійсності. Це якраз Росія й не хоче, щоб Україна ратифікувала Римський статут. Ми знаємо це як з приватних, так й публічних дискусій”, – зауважує він і дивується, чому у партії “Народний фронт”, яка голосувала за Угоду про асоціацію з ЄС, і в якій передбачена ратифікація Римського статуту, тепер ставлять під сумнів членство в суді.

Володимир Василенко пояснює, що принцип комплементарності полягає в тому, що суд починає переслідувати злочинців тільки тоді, коли національні органи влади з різних причин не спромоглись цього зробити.

“Військового, який вчинив воєнний злочин, має переслідувати власна держава. Якщо вона це робить, тоді юрисдикція МКС тут не буде діяти. Тому цей аргумент, це все одно, що казати: “Жоден громадянин України не може притягатись до кримінальної відповідальності за вчинення злочину. Ви розумієте, що чого призводить ця логіка?”, – обурюється професор.

“Одна річ – це помилки, які скоювали військові, а інша – злочини. Тортури – це не помилка, це міжнародний злочин”, – додає британський адвокат юридичної компанії “Global Diligence LLP” Алекс Презанті.

Правозахисник Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко пояснює, що заради відновлення справедливості для жертв та їхніх рідних в Україні держава має стати членкинею МКС.

“Коаліція “Справедливість заради миру на Донбасі документує свідчення людей, які побували у полоні, вийшли із жорстких умов й зазнали катувань. Жоден випадок не завершується розслідуванням і покаранням винних людей. Відповідно тут тільки може включатись комплементарний механізм. І таким механізмом і є якраз Міжнародний кримінальний суд”, – каже він.

Девід Донат-Каттін радить якнайшвидше приєднатись до МКС, аби Україна мала право вирішувати, чи має злочин агресії підпадати під юрисдикцію суду. 

“Зараз Україна може лише спостерігати, а не голосувати. Залишилось рік і чотири місяці”, – нагадує він. 

Він також дивується відтермінуванням можливості ратифікації Римського статуту за три роки.

“Правники кажуть, що й за рік можна ратифікувати статут. Президент може виступити з такою ініціативою. Ви погодились з юрисдикцією суду і маєте тепер співпрацювати. Це обов’язок компліментарності. Але у вас немає прав в суді. Це як їхати зайцем в автобусі. Хто купив квиток, той має права, а ви ні. Тому ваші подання менш вагомі”, – резюмує Девід Донат-Каттін. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter