#FeelYourRights, або Кілька слів про права людини

Дата: 10 Грудня 2015 Автор: Ірина Виртосу
A+ A- Підписатися

#FeelYourRights

10 грудня – Міжнародний день прав людини

На нещодавній зустрічі зі студентами одна дівчина запитала: “От ви сказали, що від держави треба захищатися. Я все одно не розумію, чому. Я розумію так, що у мене з державою є суспільний договір…”.

“А як ви гадаєте, держава в курсі, що в неї з вами є суспільний договір?” – запитала я в неї. А потім додала: “Коли, наприклад, Сенцова та – інша держава – закривала в СІЗО, вона пам’ятала про договір?..”. Запала якась важка тиша…

Ми можемо знати, що в нас є права, але ніколи ними не скористатися. Ми можемо не знати, як саме називається це право в деклараціях і конвенціях, але відчувати, що щось не так, коли народний депутат – представник держави – огороджує для себе озеро із пляжем, чи поліцейський – представник держави – б’є під час затримання. Це і є права людини.

Коли понад сімдесят років тому одному керівнику держави вистачило цинізму вбити кільканадцять мільйонів людей у Другу світову війну… а іншому керівнику – замордувати кілька мільйонів у концентраційних таборах… люди озирнулися й зрозуміли: дуже швидко можна винищити одне одного, якщо не дати кожному рівні права та можливості.

Так, 10 грудня 1948 року Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй була прийнята Загальна декларація прав людини.

У ній записали ті основні – тридцять – прав людини, які гарантуються кожному на планеті. 

Які це права? 

Кожна людина має право на життя, на свободу і на особисту недоторканність. Ніхто не повинен бути в рабстві або у підневільному стані. Ніхто не повинен зазнавати тортур, або жорстокого, нелюдського, або такого, що принижує його гідність, поводження і покарання. 

Ніхто не може зазнавати безпідставного арешту, затримання або вигнання.

Ніхто не може зазнавати безпідставного втручання у його особисте і сімейне життя, безпідставного посягання на недоторканність його житла.

Кожна людина має право вільно пересуватися і обирати собі місце проживання у межах кожної держави…

Права людини дані нам від народження. Кожній людині – незалежно від національності, статі, національного чи етнічного походження, раси, релігії, мови та інших ознак. Ми всі рівні у своїх правах. 

Про права людини можна знати, але найперше їх слід відчувати – відчувати в системі координат “людина – держава“.

І якщо людина в своїй державі не зможе знайти захисту, вона повинна розуміти, що права людини не мають кордонів. Тільки про це слід голосно заявляти.

Якщо вас не взяли на роботу, тому що “не те” місце реєстрації – це про права людини. Якщо вас не взяли на роботу, бо ви можете піти в декрет – це про права людини. Якщо вам не видають довідку без хабаря – це про права людини. Якщо вас не пускають на відкрите судове засідання – це про права людини. Якщо вас обмежують, ображають, переслідують – це про права людини. 

Ви думаєте, що вас це не стосується, – чудово (якщо це справді так). А можливо ви просто не знаєте про свої права? 

Команда Центру інформації про права людини вітає вас з Міжнародним днем прав людини. І хоч підстав для “святкування”, не так і багато, але знайте – разом ми сильніші. 

Фото із соцмереж

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter