Діти на війні

Дата: 05 Червня 2015
A+ A- Підписатися

3585 дітей, з яких 150 є сиротами, досі перебувають в інтернатах, спецшколах, дитячих будинках в зоні АТО. Це діти, яких держава залишає на війні, не дбаючи про їхню евакуацію та належну безпеку.

Саме про це йшлося у сьогоднішньому спеціальному випуску в ефірі Еспресо.TV. 

У розмові брали участь Надія Колесникова – організатор акції, Центр інформації про права людини та Тетяна Печончик – монітор Національного превентивного механізму (НПМ).

Серед вимог моніторів НПМ – взяти під особистий контроль негайну евакуацію 150 дітей-сиріт, які перебувають у зоні конфлікту; забезпечити керівників установ, де перебувають діти, які мають батьків або піклувальників, дорожньою картою евакуації, а саме довести до відома, хто надаватиме транспорт, куди буде евакуйований заклад; зобов’язати їх проводити роз’яснювальну роботу з батьками цих дітей про потребу у вивезенні та оздоровленні дітей принаймні на літній період.

ДОВІДКА: НПМ – це незалежний національний орган, який створений і діє відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань і передбачає регулярний моніторинг усіх місць несвободи для попередження у них жорстокого поводження з людьми, які там перебувають.

А в місцях несвободи (“custodial settings”) може опинитися кожен з нас – за рішенням або вказівкою адміністративного, судового чи іншого органу, без права залишити їх з власної волі.

В Україні НПМ діє з 2012 року в форматі “Омбудсмен +”, що передбачає здійснення моніторингових візитів до місць несвободи працівниками офісу Омбудсмена спільно з громадськими активістами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter