День політв’язнів: погляд з російського полону, SOS єврочиновникам та іменини Сенцова

Дата: 13 Липня 2017 Автор: Сергій Кочмарський
A+ A- Підписатися

13 липня у далекій Якутії Олег Сенцов зустрічає свій 41 день народження — серед сірих стін місцевої колонії. Тим часом у Києві для нього печуть святковий торт і пишуть листівки, а родини інших політв’язнів та військовополонених Кремля влаштовують “живі стіни” перед єврочиновниками.

8:30 ранку, на перетині вулиць Банкової та Інститутської вишукувались люди, тримаючи плакати із зображенням очей. #FreeKolchenko#FreeUmerov, #FreeMorozov — під кожним ім’я політв’язня чи військовополоненого: більшість з них вже протягом кількох років залишаються заручником Кремля і мають примарні шанси на звільнення. 

Учасників акції — до чотирьох десятків, хоча вільних плакатів з очима інших ув’язнених значно більше. Цими поглядами родичі полонених хочуть зустріти європейських чиновників, які зранку прибули до Києва для участі у самміті Україна-ЄС. 

“Ми би хотіли, щоб ці очі побачили учасники самміту. Це такий меседж, мовчазний і болісний, який полягає в тому, що не треба забувати про гуманітарний вимір російської агресії проти України. А про це часто не згадують учасники мирних перемовин” — розказала про сенс акції одна з її організаторок правозахисниця Марія Томак.

Кортежу іноземних гостей учасники так і не дочекались. Проте до родин військовополонених і в’язнів Кремля вийшла віце-прем’єр Іванна Климпуш-Цинцадзе, яка пообіцяла передати звернення родичів представникам ЄС. Також це пообіцяла зробити присутня на акціїї депутатка Ганна Гопко:

“Це ще один сигнал єврочиновникам, щоб вони відчували, що родичі і активісти знаходяться у постійній боротьбі за звільнення в’язнів Кремля. Тих зусиль, що докладають сьогодні Євросоюз та США, — насправді мало. Ми хочемо, що вони зрозуміли: можна зробити більше. В тому числі — за допомогою санкцій”.

В українському парламенті тим часом перший віце-спікер Ірина Геращенко вже з трибуни закликала європейських партнерів підтримати боротьбу України за звільнення незаконно утримуваних громадян України в Росії, ОРДЛО і Криму.

“Ми закликаємо європейських партнерів України долучитися до нашої боротьби за звільнення незаконно утримуваних громадян України: Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Романа Сущенка, кримських татар та інших сотен українців, що утримуються у місцях неволі в Росії та на тимчасово окупованих територіях України на Донбасі та в Криму.

Шановні наші колеги, права людини понад усе. Свободу Сенцову, свободу всім заручникам та політв’язням Кремля!”, — звернулась до іноземних гостей Геращенко.

У цей же час, біля будівлі Верховної Ради активісти святкували день народження Олега Сенцова — вже четверті його іменини в російському полоні. Нині режисерське крісло на оглядовому майданчику Маріїнського парку вінчає його ім’я. Наразі воно пусте, але, за переконанням учасників акції, недалекий той час, коли режисер повернеться в Україну і символічно посяде почесне місце.

“Олег у своїй звичній скромній манері просить українців не сильно за нього піклуватися, так як у України є нині більш серйозні проблеми. Проте він чудово розуміє усю важливість своєї справи у міжнародних політичних перемовинах”, — розказали присутнім близькі Сенцова.

Також, за словами його колег-режисерів, Олег не втратив творче натхнення і зараз пише сценарій до свого майбутнього фільму.

Наприкінці акції пішов дощ, але він не завадив присутнім написати Сенцову вітальні листівки та скуштувати святкового торту — у надії, що наступного разу вже разом з ним.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter