8 березня-2018: чоловіки на Марші, зеленка, перцеві балончики та “битва” за плакат

Дата: 08 Березня 2018 Автор: Ольга Падірякова
A+ A- Підписатися

Боротьба з ґендерно орієнтованим насильством, рівні зарплати, рівний доступ до можливостей, подолання стереотипів та збільшення жінок у владі — основні прагнення учасників та учасниць цьогорічного Маршу за права жінок.

За оцінкою кореспондентки Центру інформації про права людини, у Марші взяли участь близько 1,5 тисяч людей.

Цьогоріч серед учасників акції значно побільшало чоловіків. Здавалося, що вони складають заледве не третину від усього загалу.

Хоча, можливо, кількості додавали молодики, які супроводжували акцію явно не з добрими намірами.

Чоловіки ж у колоні несли плакати з написами “Фемінізм не проти чоловіків, фемінізм проти існуючої нерівності” та “Рівні права для всіх”.

Учасниці на плакатах закликали “Годі прикривати нерівність традиціями!”, “За право обирати самій”, “Більше ректрок, деканок, професорок, вихователів і секретарів!”, “Не хочу квітів, подаруй мені рівність”, “Вибір дистанції за мною”. Багато дівчат тримали плакати “Я тобі не дорогенька”, натякаючи на нещодавнє звернення президента України до журналістки, яке жінки вважають недоречним.

Та головним меседжем у гаслах та плакатах всіх учасників був “Права жінок = права людини!”.

Колона пройшла від Михайлівської площі повз Оперний театр і до будівлі Київської міської адміністрації на Хрещатику, де організатори та учасники виступили з трибуни.

Як і минулого року маніфестанти вимагали ратифікувати Стамбульську конвенцію, яка покликана протидіяти домашньому насильству. Конвенція мала бути ратифікована ще у 2016 році, але депутати парламенту бояться присутніх у ній слів “ґендер” та “сексуальна орієнтація”. Жінки, зокрема, вимагали якнайшвидше створити притулки для потерпілих від домашнього насильства в усіх регіонах України.

Також учасники акції у виступах і на плакатах звертали увагу, що за минулий рік від домашнього насильства загинули 600 жінок в той час, як в АТО загинув 191 військовий.

Від держави вимагали і кроків, спрямованих на усунення дискримінації.

Так, ромські жінки одночасно потерпають від гендерної та національної дискримінації. На Закарпатті для них роблять окремі палати в лікарнях і поліклініках, а ромських дітей навчають окремо від інших.

Так само додатковій дискримінації піддаються жінки з інвалідністю, які практично повністю залежать від чоловіка та родичів.

Захистити їхні права вимагали також і працівниці комерційного сексу, жінки з наркозалежністю та ВІЛ-позитивні жінки.

Центр інформації про права людини поцікавився у деяких учасників про їхні особисті причини прийти на акцію.

“По-перше, сьогодні тут відбувається маніфестна демонстрація солідарності всіх прогресивних сил проти того накату реакційності і консерватизму, який є в Україні і який проявляється, зокрема, і у спробі відмовитися від Міжнародного дня жінок, який відзначається у всьому світі. По друге — наочні розрив у оплаті праці, сімейне насильство, відмова від ратифікації Стамбульської конвенції”, ‒ говорить Павло Вікнянський голова громадської організації “Студентська республіка”, яка виступила одним з організаторів акції.

За його словами, на акції зібрались люди, для яких важливі толерантність, багатоманіття та чужа гідність навіть, якщо вони ідеологічно неприйнятні.

“Жінка в нашому патріархальному суспільстві в усіх сферах може так чи інакше стикатися з тим, що порушуються її права. Навіть якщо ти обіймаєш непогану посаду на нормальній роботі, ти можеш почути: “ти жінка, тому ти не поїдеш на зйомку, має їхати чоловік”. Я  також не задоволена тим, що у вищому представництві нашої влади дуже мало жінок. У Верховній Раді лише 12% жінок і 2 жінки в уряді. І тут винні не лише чоловіки, а й жінки, які не розуміють, що вони можуть і виховувати дітей, і бути хорошою дружиною, і обіймати високі посади. Тож варто виховувати як чоловіків, так і жінок”, ‒ каже журналістка та активістка Тетяна.

“Я проти розділення світу на жінок і чоловіків, на виховання дівчаток і хлопчиків по-різному. Адже це спостерігається як в дитячому садочку, так і в школі. Проти розділення на жіночі і чоловічі професії. Адже у нас в Україні не всі професії, особливо в армії, доступні жінкам і я за присутність жінок у силовому блоці”, ‒ висловлює свої прагнення журналістка Ірина Сампан.

Подібні акції пройшли сьогодні у Львові, Херсоні, Харкові, Дніпрі, Ужгороді та Маріуполі.

НЕ ОБІЙШЛОСЬ І БЕЗ ІНЦИДЕНТІВ

У Києві активісти ультраправих організацій здійснили кілька нападів учасників і учасниць Маршу жінок 8 березня.

Перша сутичка відбулась на самому початку Маршу на Михайлівській площі. Вона виникла навколо великого банеру учасниць, де на чорному фоні був зображений тризуб та оголена жінка. Таке поєднання не сподобалось противникам Маршу. Авторка плакату стверджує, що тризуб на банері насправді є символом “Національних дружин”. Молодики намагались силою відібрати банер в учасниць. Розборонити учасників сутички вдалося працівникам поліції превентивної комунікації.

При цьому, за свідченнями активістів, поліцейські радили згорнути цей банер аби не провокувати нападників.

За кілька хвилин після цього інциденту представниця Центру інформації про права людини Людмила Янкіна побачила, як молоді хлопці намагаються відібрати в учасниці маршу веселковий прапор і б’ють її по ногах. Людмилі довелось захищати дівчину до того моменту, поки на них не звернула уваги поліція.

Представник поліції у коментарі Центру інформації про права людини зазначив, що не може назвати загальну кількість охоронців безпеки під час Маршу, оскільки крім поліції задіяні підрозділи Національної гвардії.

“Я можу сказати, що від нашого відділу превентивної комунікації задіяно 7 працівників і ще 40 працівників з райвідділів, які пройшли курси від Консультаційної місії ЄС щодо охорони безпеки на мирних акціях”, – повідомив він.

За повідомленням організації “Інсайт”, яка є одним з організаторів Маршу, після закінчення акції постраждали 5 учасників.

Двох учасниць облили зеленкою в районі Бесарабської площі, ще одну дівчину облили зеленкою біля ТРЦ “Гулівер”. На групу активістів напали з перцевими балончиками поруч із кафе “Макдональдс” на Хрещатику.

На вході до метро Майдан Незалежності невідомі приснули в обличчя журналісту Богдану Новаку, який приїхав на Марш з Краматорська.

І після акції радикалам таки вдалося відібрати у дівчат вже згаданий банер.

В Ужгороді членам організації Карпатська Січ вдалось взагалі зірвати Маршу за права жінок, група чоловіків облила активісток фарбою ще на початку акції. Поліція затримала близько 7 нападників, серед них було і кілька дівчат.

Одна дівчина потрапила до лікарні із травмою очей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter