Україна піднялась у рейтингу інтернет-свободи від Freedom House, але залишається частково вільною

Дата: 15 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

В Україні залишаються системні загрози свободі в мережі, серед яких блокування великої кількості вебсайтів, маніпулювання контентом та переслідування користувачів інтернету за публікації, які можуть бути захищені міжнародними стандартами захисту прав людини.

Про це йдеться у звіті “Свобода в мережі – 2020” міжнародної правозахисної організації Freedom House.

В організації визначають рівень інтернет-свободи в Україні як частково вільний. Водночас у 2020 році Україна отримала 61 бал зі 100 (чим більше балів, тим вищий рівень свободи), а у 2019-му лише 56.

Утім, пояснюють автори звіту, оцінка покращилася здебільшого через зміни в методології дослідження: цьогорічний звіт вилучає з аналізу ситуацію з правами людини онлайн на окремих тимчасово непідконтрольних частинах Донецької та Луганської областей, а також у Криму з огляду на те, що умови на цих територіях дуже сильно відрізняються від ситуації на підконтрольних уряду територіях України.

Як наслідок, оцінка змінилась у питанні B4 (самоцензура), B8 (цифровий активізм) та C8 (кібербезпека).

У Freedom House також зазначають, що в Україні влада запобігла суттєвим порушенням права на приватність у відповідь на пандемію COVID-19. Однак системні загрози свободі в мережі залишаються.

Зокрема, у 2019 році влада розглядала два законопроєкти, які можуть мати негативний вплив для цифрових прав.

Запропонований проєкт закону про дезінформацію потенційно може запровадити відповідальність за зумисне поширення брехливої інформації та дозволити державі визначати хто є, а хто не є журналістом/-кою.

Законопроєкт про медіа, зареєстрований у парламенті наприкінці 2019 року, може дозволити закриття онлайн-видань з боку держави за публікацію пропаганди.

Також у травні 2020 року президент України Володимир Зеленський продовжив дію санкцій, “законність яких залишається під питанням”, проти російських платформ “Однокласники” та ВК через поширення антиукраїнської пропаганди.

“Українська влада продовжує блокування великої кількості вебсайтів та певного типу контенту, посилаючись на його небезпечність для суспільства, без надання переконливих аргументів на користь того, що блокування – це єдина ефективна і можлива опція”, – наголосив Метью Шааф, директор офісу Freedom House в Україні.

За його словами, така політика ігнорує принципи захисту прав людини та верховенства права, спрямовані на захист від цензури.

“На жаль, за весь цей час майже жодних зусиль з боку держави не було спрямовано на те, щоб навчити та підготувати українських громадян ставати відповідальними та обізнаними користувачами інформації та інтернету”, – додає Шааф.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter