ФСБ спробувала взяти підписку про нерозголошення в адвоката громадянського журналіста Кадирова

Дата: 09 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Під час чергових слідчих дій 7 вересня слідчий ФСБ знову спробував узяти підписку про нерозголошення даних попереднього слідства в адвоката Олексія Ладіна, який захищає активіста і громадянського журналіста “Кримської солідарності” Айдера Кадирова.

Про це захисник Олексій Ладін написав на своїй фейсбук-сторінці.

“Це була вже друга спроба. У першій підписку намагався відібрати в мене й Кадирова. Мабуть, усе-таки почитав роз’яснення Конституційного суду Росії і зрозумів, що в підозрюваного (обвинуваченого) підписку ну ніяк не відібрати. Через те що я відмовився давати підписку, були запрошені двоє понятих (або представників громадськості), які пройшли в Управління ФСБ перед нами й смиренно чекали в сусідньому кабінеті, коли ми закінчимо слідчі дії”, – повідомив адвокат.

За його словами, поняті зафіксували спробу вилучення підписки з поясненнями про те, що “жодної захищеної законом таємниці в цій справі немає, а вимоги слідчого про нерозголошення неконкретизовані”.

Він додав, що з чотирьох затриманих 31 серпня в Криму підписку про нерозголошення спробували відібрати тільки в захисника Кадирова.

“Мені лестить, звичайно, така оцінка моєї роботи слідчим ФСБ, але від цього ця дія не перестає бути незаконною, тож будемо оскаржувати”, – підсумував Ладін.

Нагадаємо, 31 серпня стало відомо, що російські силовики проводять обшуки в будинках кримських татар у Судаку, Совєтському і Нижньогірському районах. За даними активістів, обшуки проходили в будинках Енвера Топчі, Айдера Аблякімова, Рідвана Умерова та Айдера Кадирова. Дружина останнього повідомила, що в їхньому будинку обшук не проводили, але в чоловіка забрали український паспорт, а самого його відвезли до Сімферополя на допит. За її словами, Айдер Кадиров є батьком чотирьох дітей, старша дитина має інвалідність, у самого чоловіка – цукровий діабет.

Усіх чотирьох чоловіків, за даними “Кримської солідарності”, російські силовики відвезли до “управління ФСБ” у Сімферополь. Адвокати активістів стверджували, що їх не пускали в будівлю ФСБ.

Російські слідчі порушили проти затриманих 31 серпня активістів кримінальну справу за статтею “про неінформування” (ст. 205.6 КК Росії). Як твердить слідчий ФСБ Валерій Шерстюк, у 2015 році в соціальній мережі “Вконтакте” затримані листувалися з Уміджоном Дадажоновим, який начебто брав участь у діяльності терористичної організації “Ісламська держава”. Чотирьох кримчан звинувачують у тому, що вони не повідомили про це правоохоронні органи. Їх відпустили під підписку про невиїзд.

Водночас прокуратура і поліція Автономної Республіки Крим почали кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків у будинках кримськотатарських активістів. 

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter