Через пандемію МЗС України нагадало Росії про її зобов’язання як держави-окупанта

Дата: 16 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Через коронавірусну пандемію Міністерство закордонних справ України занепокоєне станом захисту життя та здоров’я населення тимчасово окупованих територій Криму і міста Севастополя, окремих районів Донецької та Луганської областей.

Про це йдеться в заяві зовнішньополітичного відомства України. 

“Триваюча збройна агресія з боку Російської Федерації унеможливлює безпосереднє надання українською стороною допомоги населенню тимчасово окупованих територій. В умовах продовження бойових дій та фактичного закриття окупаційною адміністрацією доступу для СММ ОБСЄ, установ ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста та інших міжнародних гуманітарних організацій ускладнюється також і допомога з боку міжнародної спільноти”, – йдеться в повідомленні.

МЗС учергове наголосило на зобов’язанні Росії як держави-окупанта відповідно до норм міжнародного гуманітарного права вжити всіх необхідних заходів задля захисту життя та здоров’я населення цих територій.

“Зокрема, згідно зі статтею 56 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року, окупаційна держава зобов’язана забезпечити та підтримувати на окупованій території умови, задовільні з точки зору охорони здоров’я та санітарії, має вживати профілактичних та запобіжних заходів, необхідних для запобігання поширенню інфекційних захворювань та епідемій”, – йдеться в заяві. 

МЗС вимагає від Росії регулярно надавати вичерпну інформацію про ситуацію з поширенням COVID-19 на тимчасово окупованих нею українських територіях та про заходи з надання допомоги населенню цих територій.

“Закликаємо РФ також забезпечити в повному обсязі право на життя та доступ до медичного забезпечення незаконно ув’язнених громадян України, надати безперешкодний і безпечний доступ представників міжнародних моніторингових місій та Міжнародного комітету Червоного Хреста і лікарів до населення тимчасово окупованих територій задля кваліфікованого медичного обстеження та лікування і надання гуманітарної допомоги”, – йдеться в повідомленні українських дипломатів.

Відповідну ноту з вимогами до Росії як держави-окупанта МЗС України надіслало російській стороні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter