Усі дані про справи Майдану зберуть на окремому інтерактивному ресурсі

Дата: 24 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Родини Небесної сотні презентували проєкт інтерактивної платформи “Україна. Національна пам’ять”, де буде зібрано всі дані про вбивства, поранення та інші злочини проти учасників Революції гідності й про стан розслідування справ Майдану. 

Про це рідні загиблих протестувальників розповіли в Українському кризовому медіацентрі. 

Проєкт, який наразі перебуває на погодженні в Українському інституті національної пам’яті, міститиме також аудіоекскурсію місцями Революції гідності в Києві, а надалі – і в інших містах. За словами представника Офісу генерального прокурора Ігоря Земського, інформацію, що стосується подій Євромайдану, перевірятимуть прокурори та слідчі, щоб вона відповідала дійсності. 

“Буде враховуватися стадія досудового розслідування: якщо інформація перебуває на цій стадії, її не можна буде розповсюджувати. Інформація, яка вже досліджена в суді і знаходиться у відкритому доступі, буде надаватися”, – розповів він.

Рідні загиблих євромайданівців також планують встановити біля місць загибелі протестувальників QR-коди, щоб люди могли з місця зайти на сайт і подивитись інформацію.

“Багато людей на емоціях кажуть, що за шість років можна було довести справи до логічного кінця, але все не так просто. Якщо походити по судах – було б розуміння, наскільки це складно. Можливо, можна було розслідувати швидше, але наскільки б це було правильно і наскільки б потім не оспорено – це питання до фахівців. А цей ресурс зможе дати відповіді на багато запитань для тих, кому це цікаво, і руйнувати фейки, які запускаються країною-агресором”, – зазначив Микола Бондар, керівник проєкту “Труханівська Січ” ВО “КОЛО-медіа”.

Інтерактивну платформу, де, окрім події Євромайдану, розповідатимуть і про інші ключові події в історії України, планують запустити в листопаді 2020 року. 

Нагадаємо, всього під час Євромайдану постраждали дві з половиною тисячі людей, 104 з них загинули. 48 осіб загинули внаслідок розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року. 80 людей дістали поранення саме від обстрілів з боку “Беркуту”. Усі злочини, скоєні під час Революції гідності, умовно об’єднані в одну велику “справу Майдану”, яка налічує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують убивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

На шосту річницю розстрілів на Євромайдані Моніторингова місія ООН назвала малопомітним прогрес у притягненні винних у справах Майдану до відповідальності

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter