Партія “Голос” пропонує парламенту свій план деокупації Криму та Донбасу

Дата: 18 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Народні депутати партії “Голос” закликають своїх колег долучитися до їхнього плану деокупації Криму та Донбасу, який передбачає тривале припинення вогню, створення демілітаризованої зони, реформування ЗСУ, оновлення виборчого законодавства та відбудову економіки. 

Про це повідомив голова парламентської фракції “Голос” Сергій Рахманін в ефірі “Свободи слова” на ICTV. 

За словами лідера “Голосу”, план подальшої деокупації, реінтеграції тимчасово окупованих територій означає, що єдиною можливою передумовою будь-яких наступних перемовин і дій є припинення вогню. Без цього будь-які обіцянки приречені на “політичну смерть”.  

Політик вважає, що має відбутися припинення бойових дій на рік чи два. Після цього мають початися перемовини за участю посередників (ОБСЄ чи ТКГ) щодо створення демілітаризованої зони. 

“Її параметри, координати можуть уточнюватися, але, напевно, це має бути смуга завширшки щонайменше у 2,5 км. Припинення бойових дій за обопільної згоди має тривати щонайменше два роки. Причому, в разі порушення умов, створюється тимчасова адміністративна смуга”, – розповів Сергій Рахманін.

Водночас політик вважає, що контролювати цю смугу зі свого боку мають українські прикордонники. Між сторонами в цій демілітаризованій зоні можуть діяти міжнародні спостерігачі чи поліцейська місія. 

“Це означає, що на тимчасовій адміністративній смузі на стаціонарній основі впродовж деякого часу створюється певна зона безпеки, де паралельно ведуться перемовини”, – додав він. 

Наступний крок плану – розвиток економічної привабливості прикордонних областей Донбасу та Криму. 

“Ці звільнені території мають отримати найбільший режим економічних преференцій. Точно не йдеться про вільну економічну зону, тому що ця модель в Україні не працює, але про певні пільги, які надаються державою, створення нових робочих місць, додаткових умов для інвесторів, щоби створити зразкові економічні зони”, – вважає Сергій Рахманін.

Подальший пункт плану – дипломатичні перемовини щодо окупованого Росією Криму. Як вважає політик, для цього необхідно ухвалити закон про тимчасово окуповані території, у якому “через кому мають бути Крим і Донбас”.

Також у партії наполягають на необхідності реформування ЗСУ, що дуже складно реалізувати в умовах війни. 

Окрім цього, потрібно уточнити виборче законодавство та законодавство, що стосується осіб, постраждалих унаслідок бойових дій. 

Втілення такого плану може зайняти приблизно п’ять років. Повноцінно презентувати зазначений концепт фракція планує наступного тижня. Водночас Рахманін наголосив, що це не остаточна версія, а ідея плану полягає якраз у тому, що він може корегуватися. 

Також голова парламентської фракції додав, що для втілення такого плану потрібна підтримка більшості Верховної Ради.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter