За десять років кількість жінок в українській армії збільшилась у 15 разів

Дата: 19 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

На сьогодні в українській армії за контрактом служать понад 27 тисяч жінок.

Про це повідомляє Генштаб. 

З усієї кількості жінок в армії 949 проходять службу у званні старшої офіцерки. За даними відомства, кількість військовослужбовиць за останні десять років збільшилась у 15 разів: торік службу в ЗСУ проходило 24,9 тисячі жінок, у 2017-му — понад 23 тисячі, а у 2008 році їх було всього 1800.

“Для країни надто важлива якість війська, тому Збройні сили України нині не зважають на стать – передусім професіоналізм. Міноборони почало просуватися в цьому напрямі доволі активно і стало чи не єдиним відомством, яке повністю взяло на себе виконання цілей партнерства з НАТО саме в ґендерних аспектах військової служби”, – зазначають у Генштабі. 

Як відомо, наприкінці червня 2016 року Міністерство оборони України внесло зміни до свого наказу, який дозволив жінкам-військовослужбовцям призначатися на бойові посади, пов’язані з більшим ризиком і відповідальністю. Це дало можливість жінкам відкрито служити в українській армії і розвідницями, і снайперками, і командирами бойових машин, адже раніше, наприклад, вони воювали в зоні АТО на бойових посадах, але офіційно були оформлені банщицями і кухарками.

Уже цьогоріч жінкам в Україні дозволили навчатися у військових ліцеях. Завдяки цьому до Харківського військового інституту танкових військ поточного року вперше вступили шість дівчат.

Незважаючи на це, жінки досі стикаються з дискримінацією в армії. Так, наприклад, багато керівних і бойових посад в армії залишаються недоступними для жінок. Ці обмеження прописано у двох наказах Міністерства оборони. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter