Кримського політв’язня Еміля Зіядінова етапували до колонії в Архангельській області

Дата: 27 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Кримського політв’язня Еміля Зіядінова, засудженого до 17 років ув’язнення, етапували з в’язниці №2 Липецької області до виправної колонії №5 у місті Коряжма Архангельської області – майже за три тисячі кілометрів від дому.

Про це пише громадянська ініціатива “Кримська солідарність” з посиланням на дружину бранця Кремля Ельвіє Зіядінова.

Еміль Зіядінов. Джерело: “Кримська солідарність”

Етап тривав два тижні та два дні: 23 вересня чоловік виїхав із в’язниці та 9 жовтня зв’язався з дружиною тюремним зв’язком “Зонателеком”. Еміль повідомив, що перебуває у виправній колонії №5 на карантині.

Дружина кримського татарина розповіла, що одразу після прибуття до Коряжми його змусили поголитися, хоча Еміль заперечував, посилаючись на правила внутрішнього розпорядку російських пенітенціарних установ, які дозволяють в’язням мати бороду до 9 міліметрів включно. Проте керівництво колонії сказало, що це заборонено.

За словами Єльвіє, після виходу з карантину чоловік збирається пройти навчання та розпочати роботу на швейному виробництві.

Нагадаємо, що обшук в будинку дитячого тренера Еміля Зіядінова в селищі Жовтневому російські силовики провели 7 липня 2020 року. Після цього чоловіка заарештували. Згідно з матеріалами справи, обвинувачений не мав при собі зброї, вибухівки, боєприпасів, не планував здійснювати терористичного акту і не закликав інших до здійснення терористичних дій.

Проте окупаційний суд звинуватив Зіядінова в організації забороненої терористичної організації у РФ “Хізб ут-Тахрір” і “приготуванні до захоплення влади”. 19 квітня 2022 року головуючий суддя Південного окружного військового суду Станіслав Жидков призначив кримському татарину 17 років позбавлення волі. Перші чотири роки він мав відбути у в’язниці, решту – у колонії суворого режиму з обмеженнями після відбуття терміном на один рік і шість місяців.

7 листопада 2022 року апеляційний суд залишив рішення суду першої інстанції без змін.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що бранця Кремля, кримськотатарського активіста та правозахисника Різу Ізетова, засудженого до 19 років позбавлення волі, етапували за 9 тисяч кілометрів від Криму – до виправної колонії №1 Республіки Саха (РФ). 

Читайте також: Ремзі Бекіров – кримський татарин з вулиці Свободи. Історія громадянського журналіста, незаконно засудженого до 19 років

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter