У Білорусі за ґратами утримують щонайменше 12 політв’язнів з України

Дата: 25 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Режим самопроголошеного Олександра Лукашенка у Білорусі утримує за ґратами щонайменше 12 громадян України, яких судили за політично мотивованими статтями. 

Про це розповіли правозахисники з центру “Вясна”. 

Затриманий у Білорусі українець В’ячеслав Бородій під час слідчого експерименту. Скриншот відео

Репресії щодо українців у республіці посилились відтоді, як почалось повномасштабне російське вторгнення в Україну. 

Людей затримують за адміністративними та кримінальними статтями, а на прикордонних пунктах силовики продовжують ретельні допити та перевірки телефонів. Українців ув’язнюють за “співпрацю з українськими спецслужбами”, “агентурну діяльність” та “шпигунство”. Фігурантами проваджень за такими обвинуваченнями стали щонайменше вісім громадян України.

Переважно про історії політв’язнів дізнаються з пропагандистських сюжетів, адже суди відбуваються у закритих режимах. З пропагандистського сюжету, наприклад, вдалось дізнатись про затримання українського єгеря В’ячеслава Бородія. Його звинуватили у “агентурній діяльності”, а на слідчих діях водили на ланцюгу.

Завдяки пропагандистам дізнались й про затримання 16-річної Марії Місюк,  Михайла Столярчука та Дмитра Гудика, Андрія Шмая, Олександра Котовича, Артема Маковея, Юрія Бондаренка.

Влітку поточного року Україна змогла повернути з білоруських колоній п’ятьох політв’язнів як полонених. 

Нагадаємо, що нещодавно у Білорусі засудили за нібито тероризм батька та сина з України. Мова йде про Сергія і Павла Кабарчуків, яким на двох дали 40 років ув’язнення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter