Спікерка Сейму Латвії: “Крим був відправною точкою, і його повернення до України залишається нашою метою”

Дата: 25 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Крим був відправною точкою, з якої почалася агресія Росії 2014 року, і повернення півострова під контроль української влади залишається метою міжнародних партнерів України.

На цьому наголосила спікерка Сейму Латвії Дайґа Мієріня під час спільної пресконференції зі спікером Верховної Ради України Русланом Стефанчуком у межах III Парламентського саміту Кримської платформи в Ризі, повідомили на сайті ініціативи.

Руслан Стефанчук і Дайґа Мієріня. Джерело: Кримська платформа

Під час заходу його учасники обговорили питання міжнародної підтримки України, зокрема подальшу консолідацію зусиль для протидії російській агресії та важливості системного документування злочинів окупантів.

“Крим був відправною точкою, і його повернення до України залишається нашою метою. Водночас ми повинні визнати, що наслідки російської агресії виходять за межі кордонів України. Росія продовжує розколювати, впливати та залякувати через дезінформацію і навіть диверсійні операції у наших країнах”, – підкреслила спікерка латвійського парламенту.

Тому партнери мають надавати всю необхідну підтримку для наближення України до перемоги, одночасно обмежуючи здатність Росії підривати демократію та верховенство права в інших місцях, уточнила вона.

Зі свого боку Стефанчук наголосив, що Парламентські саміти Кримської платформи щороку стають масштабнішими, залучаючи дедалі більше представників з різних країн світу та розширюючи географію учасників.

“Особливістю цьогорічного саміту стала широка участь представників корінного кримськотатарського народу та депутатів Верховної Ради України… А одним із ключових аспектів – звернення до європейських парламентів із закликом підтримати резолюції про визнання депортації кримськотатарського народу 1944 року актом геноциду. Першим це зробила Латвія, а слідом приєдналися парламенти Польщі, Канади, Литви та Естонії. Ми дуже вдячні за це”, — сказав він.

Стефанчук подякував усім учасникам саміту за ухвалення спільної заяви із рішучим засудженням агресії РФ. У ній, зокрема, наголошується на необхідності системного документування злочинів, вчинених окупантами. 

Спікерка Сейму Латвії наголосила, що російська агресія не досягла й не досягне своїх цілей, а Україна не залишиться наодинці.

“Ми стоїмо разом із вами, і ми продовжуватимемо стояти разом до перемоги України”, – заявила вона.

За підсумком пресконференції учасники висловили спільну позицію щодо невідворотності справедливості та необхідності повного звільнення окупованих територій України, зокрема, Криму.

Нагадаємо, що 23–24 жовтня 2024 року в столиці Латвії Ризі відбувся III Парламентський саміт міжнародної Кримської платформи, організований парламентом Латвійської Республіки в співпраці з Експертною мережею Кримської платформи, Латвійською платформою для розвитку співпраці (LAPAS) та Латвійським інститутом міжнародних відносин.

Участь у заході взяли делегації з понад 40 країн світу та представники міжнародних організацій.

Два попередніх парламентських саміти Кримської платформи відбулися в Загребі (Хорватія) та Празі (Чехія).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що цьогорічний III Парламентський саміт Кримської платформи містить у форматі проведення багато елементів, пов’язаних з культурою та особистими історіями кримських татар – як жертв депортації 1944 року, так і політв’язнів Кремля, які потрапили під репресії з початку окупації Криму 2014 року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter