ЄСПЛ визнав неефективним розслідування замаху на одеського активіста Олега Михайлика

Дата: 23 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення в справі “Михайлик та інші проти України”.  Після чотирьох років розгляду судді визнали, що національна правоохоронна система неефективно розслідувала замах на життя одеського активіста Олега Михайлика, скоєний наприкінці вересня 2018 року.

Про це йдеться в рішенні Європейського суду з прав людини. 

Олег Михайлик. Фото з фейсбуку

“Європейський суд з прав людини визнав порушення процесуального аспекту ст. 2 Європейської конвенції з прав людини, а саме – відсутність ефективного розслідування справи, що стосується смерті або випадків, що загрожують життю. Водночас Суд укотре зауважив, що під час розв’язання питання про виконання зобов’язань держави за згаданою статтею це зобов’язання не щодо результатів, яких необхідно досягти, а щодо засобів, які необхідно використати і які, відповідно, не були використані в цій справі”, – йдеться в рішенні суду. 

ЄСПЛ також зобов’язав Україну виплатити компенсацію потерпілому в розмірі 6 тисяч євро. 

Раніше Офіс генерального прокурора повідомляв, що відновив справу про замах на життя громадського активіста Олега Михайлика й організовує передання речового доказу – пістолета, з якого стріляли в активіста, – до Німеччини на експертизу.

Нагадаємо, в активіста Олега Михайлика вистрелили в центрі Одеси 22 вересня 2018 року. Він пережив клінічну смерть.

Кулю, яка застрягла в лівій легені, вилучили 11 січня в німецькій клініці. Вона мала довести, чи стріляли в Михайлика саме з тієї зброї, яку вилучили під час затримання в трьох підозрюваних громадян Грузії.

За рік після замаху серед підозрюваних залишилися три особи, які перебували на волі (двоє з них під домашнім арештом).

У червні 2019-го справу замаху на Михайлика повернули з Києва до ГУ Нацполіції в Одеській області. На замовників замаху слідство за дев’ять місяців так і не вийшло.

31 липня слідство в справі замаху на вбивство одеського громадського діяча Олега Михайлика призупинили, аргументуючи відсутністю речового доказу (кулі), без якого “неможливе проведення всіх необхідних судових експертиз”.

ZMINA писала: “Справа активіста Михайлика: слідство на затяжній паузі”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter