У російському полоні правозахисник Максим Буткевич отримав понад п’ять сотень листів з різних куточків світу — “Громадське радіо”

Дата: 20 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Правозахисник, військовослужбовець та співзасновник Центру прав людини ZMINA і “Громадського радіо” Максим Буткевич за час свого перебування у полоні окупантів отримав близько пів тисячі листів зі словами підтримки від людей зі всього світу.

Про це повідомило “Громадське радіо” із посиланням на Олександра Буткевича, батька правозахисника.

Максим Буткевич. Скриншот з відео

За його словами, про звільнення сина з полону стало відомо близько 22-ї години 18 жовтня. Йому зателефонували з Координаційного штабу і повідомили, що Максима звільнили. Правозахисника обміняли й він перебуває на території України.

“Ми ще не побачились, але я мав з ним зв’язок. Дзвінок був звичайним телефоном, не смартфоном, де можна забезпечити відео, але принаймні ми поспілкувались. Він знаходився у дорозі”, – сказав він.

Олександр Буткевич розповів, що попередній медогляд вже пройшли, і після цього Максим їде до реабілітаційного центру.

Щодо стану здоров’я Максим повідомив батькові, що все гаразд, однак з інших джерел рідні дізналися, що у Буткевича була аритмія і він втрачав свідомість у колонії.

Батько правозахисника розповів, що під час увезення сина мав зв’язок із ним завдяки тому, що в колонії українським бранцям дозволили писати листи. Хоча формально дозвіл був писати всередині Росії. Всі листи проходили цензуру та перевірку. В один бік ці листи йшли по-різному, півтора-два місяці, потім їх фотографували. Батькам надсилали знімки листів. Таким чином вони отримували певну інформацію про Максима.

“Ми були якоюсь мірою обізнані, що відбувається, як відбувається. Ми не писали, що листи від батьків, ніби друзі його, але він розумів, що це писали ми. Ці листи йшли довго, але за цей час, коли виник дозвіл, то пару листів він отримав. Він отримував дуже багато книжок. Також під час спілкування Максим повідомив, що близько 500 листів отримав. Він з усіх куточків світу отримував листи й мав можливість спілкуватись. Для нього це було важливо”, – зазначив батько правозахисника.

Окрім того, Олександр Буткевич розповів, що з колонії, де утримували Максима Буткевича, нікого не звільняли.

“Вони були першими серед 40 засуджених, кого кудись збиралися відправляти по етапу. Було б добре, якби якимось чином цю інформацію поширили, щоб це укріпило надію на те, що їх обміняють”, – підкреслив батько українського правозахисника.

Нагадаємо, після початку повномасштабної війни у березні 2022 року Буткевич вступив до лав ЗСУ, а до російського полону потрапив у червні того ж року.

Проти Максима Буткевича була сфабрикована кримінальна справа. 10 березня 2023 року незаконний “суд” на тимчасово окупованій частині Луганської області призначив правозахиснику та військовому 13 років колонії за те, що він нібито, перебуваючи в Сєвєродонецьку, поранив двох жінок, вистріливши з гранатомета в під’їзд житлового будинку. 

Апеляційний суд в Москві залишив вирок чинним, однак ухвалив зарахувати до терміну ув’язнення фактичний час тримання під вартою з 19 серпня 2022 року.

У березні 2024 року Верховний суд РФ залишив без змін 13-річний вирок полоненого правозахисника і військовослужбовця. На судовому засіданні він розповів, що змушений був обмовити себе під погрозами тортур. Російські судді відмовилися долучити до матеріалів справи докази того, що Буткевич узагалі не був на місці ймовірного скоєння злочину. Не взяли до уваги й заяву правозахисників, що він обмовив себе через обіцянки швидкого обміну та погрози тортурами. 

Раніше ZMINA повідомляла, що увечері 18 жовтня Максима Буткевича звільнили у рамках обміну 58 обміну військовополоненими. Того ж дня з російського полону повернулися близько сотні українських військових, серед них – нацгвардійці, воїни “Азову”, військові моряки, воїни ЗСУ, прикордонники та представники інших підрозділів Сил безпеки та оборони. Загалом 69 солдатів і сержантів та 26 офіцерів. Також відомо, що додому вдалося повернути 34 бійців “Азову”, які брали участь в обороні Маріуполя навесні 2022 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter