Нацрада порадила журналістам ретельніше перевіряти факти під час висвітлення мобілізації та роботи ТЦК та СП

Дата: 15 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Національна рада закликає медіа до коректного та професійного підходу у висвітленні чутливих тем, зокрема процесу мобілізації та діяльності ТЦК. 

Відповідний заклик опублікували на сайті регулятора. 

Ілюстраційне зображення

Посадовці нагадали, що теми мобілізації та роботи ТЦК та СП зазнають особливих інформаційних атак. 

Щоб запобігти спекуляціям та поширенню неправдивих новин, радять: 

  • дотримуватися професійних стандартів, ретельно вивчати джерела, зокрема й у разі цитування іноземних ресурсів, достовірність і походження будь-якої інформації, особливо пов’язаної з мобілізаційними процесами та військовими діями;
  • навіть у разі висвітлення якогось суперечливого випадку затримання людини представниками ТЦК варто максимально обережно використовувати цитати, бо емоційні висловлювання в таких випадках є природними, але їхня поява в медіа з поширенням перекручується та надає їм перебільшеного значення;
  • розуміти, що більшість повідомлень про неприємні факти приходять із соцмереж, де важко перевірити і сам факт, і тим більше обставини події, особливо з урахуванням активності ворога – тому фактчекінг є непорушною основою якісного інформування.

У Нацраді додали, що для протистояння ворожим інформаційним атакам треба об’єднати зусилля народу, війська і медіа, а не протиставляти їх одне одному. 

Нагадаємо, аналіз українських медіа показує, що спроби об’єктивно висвітлити тему мобілізації часто наражаються на закиди в підігруванні ворогу, тож журналісти обмежуються ретрансляцією офіційних повідомлень. Це так само створює простір для чуток та фейків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter