Після виборів президента у Венесуелі десяткам активістів та журналістів анулювали паспорти

Дата: 13 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У Венесуелі відтоді, як Ніколас Мадуро заявив про свою перемогу на президентських виборах, влада анулювала паспорти десятків журналістів та активістів.

Про це пише Financial Times.

Ілюстративне фото

Як свідчать дані правозахисної групи Laboratorio de Paz,  щонайменше 40 людям, здебільшого журналістам та правозахисникам, без пояснень анулювали паспорти. Однак припускають, що кількість подібних випадків набагато вища.

Найчастіше паспорти вилучали під час спроби венесуельців сісти на рейси з головного аеропорту країни. 

“На відміну від вбивств або тортур, які мають вищу політичну вартість, уряд виявив, що анулювання паспорта є ефективним способом нейтралізувати та приглушити критичні голоси з мінімальними зусиллями”, сказав співдиректор Laboratorio de Paz Рафаель Ускатегі

Правозахисники вважають, що анулювання паспортів – частина ширшої кампанії репресій у відповідь на антиурядові протести, які спалахнули після виборів. Зокрема, венесуельський президент намагається придушити інакомислення в Інтернеті завдяки блокуванню доступу до соцмережі X і заохоченню громадян видалити месенджер WhatsApp. 

Зазначається, що з моменту приходу Мадуро до влади у 2013 році понад 7 мільярдів венесуельців покинули країну. 

Нагадаємо, у вересні поточного року у Венесуелі за допомогою штучного інтелекту створили ведучих з іменами El Pana (“друг”) і La Chama (“дівчина”), щоб поширювати новини від 10 незалежних місцевих медіа та захистити журналістів від урядових репресій під час скандальних президентських виборів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter