В окупованій Каховці росіяни закатували до смерті цивільного Володимира Закаблука

Дата: 10 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

На початку жовтня 2024 року в окупованій Каховці Херсонської області росіяни затримали 45-річного Володимира Закаблука і закатували його до смерті. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на знайомих і друзів загиблого. 

Прогулянковий дворик у катівні, розташованій в Куп’янському ІТТ. Фото: Сергій Кочмарський

У ЦЖР наразі немає жодних подробиць щодо смерті чоловіка.

Відомо лише, що Володимир працював на місцевому підприємстві ТОВ АТ “Каргілл”, яке є філією олійноекстракційного заводу. З 2004-го по 2008 рік чоловік відкрив ФОП для надання транспортних послуг.

Нагадаємо, подружжя підприємців з Мелітополя Тетяну й Олега Плачкових викрали ефесбівці у вересні 2023 року. Їх звинуватили у нібито шпигунстві. Згодом донька Тетяни Людмила Мельникова дізналася, що її мама перебуває в реанімації мелітопольської лікарні через “кому невідомого походження”. Вона звернулася до ФСБ із проханням дозволити перевезти матір до медичного закладу на підконтрольній території, однак 23 травня 2023 року Тетяна померла, а місцезнаходження Плачкова досі невідоме.

Також в селищі Горностаївка на Херсонщині у листопаді 2023 року росіяни незаконно затримали та ув’язнили 28-річного колишнього учасника АТО Руслана Руснака. Невдовзі стало відомо, що чоловік помер у захопленому відділенні поліції від катувань. 

Крім того, під час чергового обміну тілами загиблих між Росією та Україною до Димерської громади передали два тіла цивільних, яких росіяни викрали з окупованої Київщини 2022 року. Наразі відсутня будь-яка інформація про те, кому саме вони належать. Правоохоронні органи проводять ідентифікацію осіб.

Це вже друге таке повернення до Димерської громади, першого разу тіло померлого у російській в’язниці цивільного з Димера передали 26 грудня 2023 року. Ним виявився 40-річний Андрій Пащенко. Чоловік, якого росіяни викрали під час окупації Київщини, загинув в одній з російських в’язниць ще в жовтні 2022 року. ДНК-аналіз підтвердив, що тіло належить саме йому. 9 серпня 2024 року Андрія поховали на місцевому кладовищі.

Старосту села Гребениківка Сумської області Олексія Винниченка російські військові викрали з власного будинку в березні 2022 року. У липні 2024 року з РФ повернули його тіло, яке доставили на судово-медичну експертизу для встановлення особи загиблого.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter