Іноземне судно затримали за незаконне вивезення зерна з України

Дата: 09 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Україна конфіскувала суховантаж USKO MFU під прапором Камеруну за незаконне вивезення зерна через закриті морські порти окупованого Криму.

Про це повідомила пресслужба Державної прикордонної служби України (ДПСУ).

Конфіскований суховантаж. Джерело: ДПСУ

У листопаді 2023 року судно, всупереч законам України та нормам міжнародного права, заходило в порт окупованого Севастополя. Там воно завантажило понад 3 тисячі тонн агропродукції, призначеної для турецької компанії.

Під час завантаження на судні вимикали GPS-трекер задля маскування маршруту, що є грубим порушенням вимог безпеки мореплавства.

Наприкінці травня 2024 року судно знову зайшло до Севастополя з вимкненою системою, де розвантажило постачання з Туреччини. Далі воно вийшло з порту, вказавши пунктом призначення Стамбул. Однак з’явився суховантаж в одному з портів Молдови.

У липні судно затримали українські прикордонники в акваторії порту Рені Одеської області. За рішенням суду його передали у власність України. Капітану, громадянину Азербайджану, висунули підозру в порушенні порядку вʼїзду на тимчасово окуповану територію України.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що навесні 2024 року Росія вперше завантажила партію зерна в окупованому Севастополі для відправлення до Венесуели.

У такий спосіб країна-агресор намагається узаконити торговельні шляхи з тимчасово окупованих українських територій зі своїми міжнародними партнерами, йдеться в повідомленні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter