У перевірених НАЗК деклараціях посадовців знайшли “помилок” на 1,8 мільйона гривень

Дата: 09 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Серед повністю вивчених НАЗК декларацій посадовців щонайменше 46% містять у собі порушення на загальну суму 1 856,1 мільйона гривень. 

Про це розповіли в Опендатаботі. 

Ілюстраційне зображення. Фото: НАЗК

Станом на середину вересня кількість усіх декларацій (1,2 млн) уже у 2,8 раза вища за аналогійний період 2023 року, коли їх було 445 тисяч. Щонайменше 11% поданих декларацій надалі виправляли. 

Загалом усі помилки пов’язані з неправильно вказаними сумами в деклараціях. Різниця полягає в розмірах неточностей: загубилися суми менші або більші за 500 прожиткових мінімумів, пояснюють аналітики.

У 30% усіх перевірених декларацій неправильно вказали дані на загальну суму 1 808,7 мільйона гривень. У середньому посадовці “помилялися” в кожній такій декларації на 15 мільйонів гривень. 

Ще в 16% перевірених декларацій посадовці “помилилися” загалом на понад 47 мільйонів гривень. У кожній другій перевіреній декларації знайшли неточностей на суми до 100 прожиткових мінімумів. 

Лише одна декларація з усіх перевірених не мала порушень.

Нагадаємо, що за перше півріччя 2024 року НАЗК перевірила понад дві сотні декларацій, у яких знайшли порушень на 700 мільйонів гривень. 

Корупція руйнівно впливає на права людини. Як показують останні дослідження, зловживання посадовців у світі процвітає, але як демократичні, так і авторитарні лідери не діють. Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch за підсумками 2023-го констатувала – світові лідери самоусунулися від захисту прав людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter