У Женеві родини цивільних передали Міжнародному комітету Червоного Хреста понад 100 листів для бранців

Дата: 08 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Представники громадської організації “Цивільні в полоні” в межах адвокаційного туру зустрілися в Женеві з працівниками Міжнародного комітету Червоного Хреста. Під час спілкування родини передали їм понад 100 листів для бранців, яких незаконно утримують росіяни.  

Про це виданню ZMINA розповіла Люсьєна Зіновкіна, дружина бранця Кремля Константина Зіновкіна.

Фото: Цивільні в полоні

“Ми сподіваємось, що ці листи обов’язково дійдуть до адресата. Вони обіцяли надалі працювати активніше, щоб отримати доступ до наших рідних. І будуть робити все, що від них залежить. Плюс ми обговорили питання листування та передання посилок. Загалом ми залишилися задоволені”, – каже Зіновкіна.

Окрім листів, родини передали таблицю з інформацією трьома мовами про ймовірні місця утримання бранців. Також представники ГО “Цивільні в полоні” вручили МКЧХ звернення із закликом відвідати українців у російських в’язницях.

“Щоб вони передали їм гуманітарну допомогу, дізналися, в якому вони стані й чи потребують медичної допомоги”, – розповідає Зіновкіна.

Представники МКЧХ висловили подяку українцям за конструктивний діалог, що сприяє кращій взаємодії між обома сторонами. 

Також у Женеві відбулася зустріч активістів із представниками робочої групи ООН з насильницьких та недобровільних зникнень. Її учасники обговорили низку проблем, серед яких були, зокрема, правильне подання заявки до групи та оновлення в ній інформації.

Водночас члени родин цивільних полонених поспілкувалися з Євгенією Філіпенко, постійною представницею України при ООН у Женеві. Вони звернулися до неї з проханням підтримати їхню інформаційну кампанію щодо звільнення цивільних з російської неволі на всіх можливих рівнях.

“З Маріанною Кацаровою, спецдоповідачкою ООН з порушень прав людини в Росії, ми говорили про проблеми незаконно ув’язнених РФ цивільних та поділилися нашими особистими історіями. Вона кожну історію проживала разом з нами. Відчувається, що Маріанна готова працювати”, – додала Люсьєна.

Нагадаємо, що громадська організація  “Цивільні в полоні” в межах європейського адвокаційного туру провела пресконференцію у Франкфурті, організатором якої було правозахисне німецьке Міжнародне товариство прав людини (Internationale Gesellschaft für Menschenrechte, IGFM). Захід відбувся 30 вересня і був присвячений адвокації прав та свобод викрадених цивільних, безвісти зниклих та незаконно ув’язнених українців у РФ.

На пресконференції були присутні німецькі та українські представники ЗМІ, консул України у Франкфурті Тарас Жолубак, депутат Бундестагу Петер Гайдт від Вільної демократичної партії та депутатка землі Гессен від Партії зелених Мартіна Фелдмаєр. Ця депутатка має досвід “політичного спонсорства” та вже посприяла звільненню кількох бранців Кремля. Вона пише листи російському послу або висвітлює історії бранців у соцмережах, адже вважає, що найгірше для таких людей – це забуття.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter