Мешканця Мелітополя Костянтина Зіновкіна російські військові викрали прямо з вулиці

Дата: 31 Липня 2023
A+ A- Підписатися

У Мелітополі Запорізької області російські військовослужбовці 12 травня 2023 року викрали 33-річного місцевого мешканця Костянтина Зіновкіна. Ніхто з рідних досі не знає про його місце перебування та стан його здоров’я.

Про це виданню ZMINA повідомили власні джерела.

Як розповідає джерело, після захоплення окупантами Мелітополя Костянтин Зіновкін жив на окупованій території з рідними і ніде не працював.

Зранку 12 травня 2023 року він вийшов з дому і більше не повернувся. Згодом до будинку чоловіка прийшли російські військові в балаклавах з обшуком. Окупанти повідомили рідним, що його затримали “за порушення режиму”. Один із загарбників сказав: “Ви не хвилюйтесь, за кілька днів ми у всьому розберемось і відпустимо його”. Під час огляду кімнати Костянтина росіяни тримали його родичів в іншій кімнаті, тому вони не бачили, що там відбувалось.

Вони лише їм сказали, що Костю забрали до військової “комендатури”, – розповідає джерело.

Утім, Костянтина попри сподівання рідних так ніхто і не відпустив. Коли вони звернулися до військової “комендатури”, там сказали: “Його тут немає. Чому ви сюди прийшли? Йдіть звідси!” Так відбувалося в кожній установі, куди приходили родичі (Росгвардії та “поліції”).

Рідних відсилали по різних інстанціях, де їм кожного разу казали, що його тут немає і йдіть туди-то. Вони продовжували оббивати пороги. Попри спротив окупантів, у так званій “поліції” таки взяли заяву про зникнення Костянтина, але далі цього справа не пішла. Його досі не відпустили”, ­– пояснює джерело.  

За його словами, родичі написали заяву про зникнення Костянтина до Нацполіції, а також звернулися по допомогу до Національного інформаційного бюро, Міжнародного комітету Червоного Хреста, Уповноваженого ВР з прав людини тощо.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення Управління Верховного комісара ООН з прав людини задокументувало 864 випадки свавільних затримань цивільних Російською Федерацією, серед яких 763 чоловіки, 94 жінки та 7 хлопчиків. Багато з цих затримань прирівнюється до насильницьких зникнень. Людей викрадали в Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Донецькій, Луганській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Одеській областях (біля острова Зміїний) та Криму. Серед потерпілих були держслужбовці, активісти, волонтери, вчителі, священники та неформальні лідери громад. 

Моніторингова місія виявила, що багатьох людей затримували під час “фільтрації”, яку РФ використовує для виявлення колишніх військових, посадовців та активних громадян. За допомогою таких заходів росіяни збирали інформацію про мешканців окупованих територій. Зокрема, у Харківській, Херсонській, Луганській, Запорізькій, Донецькій областях. У багатьох задокументованих випадках затримання під час “фільтрації” не відповідали міжнародним стандартам, а в деяких – прирівнювалися до насильницького зникнення.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду, тощо для документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter