Незаконно викраденого росіянами мешканця Димера Івана Дрозда в російській колонії змушують працювати за їжу

Дата: 04 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Івана Дрозда та інших незаконно утримуваних цивільних українців працівники виправної колонії міста Донський Тульської області змушують працювати за пайок. Зокрема українці кладуть плитку, миють, підмітають та чистять приміщення та присадибні ділянки.

Про це розповіла виданню ZMINA цивільна дружина Івана Дрозда Анна Муштукова.

Фото: Іван Дрозд

Жінка дізналася від звільнених з полону, що цивільні змушені “відпрацьовувати ті мізерні шматочки хліба, який їм дають”.  

Також Анна випадково знайшла відео на пропагандистському каналі “РІА-новини”, на якому шість ефесбівців виводять Івана з камери. Жінка була здивована, побачивши це, оскільки не знає, чи він засуджений і чи проти нього була порушена кримінальна справа.

“На відео у камері цивільні запитали у ефесбівців, що з ними буде, бо військових нібито обмінюють. Їм відповіли, що вони не знають, що далі буде з цивільними”, – переповідає побачене жінка.

Наразі активістка не знає, що з її чоловіком, оскільки не отримує від нього листів.

 “Я беру участь в міжнародному турі разом із колегами, щоб довести світові на власному досвіді, що цивільні мають бути вільними “, – каже Анна.

Відомо, що 28 лютого 2022 року росіяни викрали Івана Дрозда на блокпості у Димері. Його забрали за те, що він вигукнув “Слава Україні!”. Спочатку його тримали у підвалі, взимку виводили на вулицю, прив’язували до дерева, обливали водою та допитували. Потім його перевезли до віконного заводу “VIKNALAND”, де утримували 44 людини. Раз на три дні їм приносили зіпсовану їжу, тримали зі скутими руками, постійно катували та водили на допити.

Згодом Івана та ще кількох людей перевезли на аеродром Гостомель, де тримали у морозильних камерах. Потім вивезли через Білорусь у Новозибків Брянської області РФ. У 2023 році Івана етапували до виправної колонії міста Донський Тульської області.

Нагадаємо, старосту села Гребениківка Сумської області Олексія Винниченка російські військові викрали з власного будинку в березні 2022 року. У липні 2024 року з РФ повернули його тіло, яке доставили на судово-медичну експертизу для встановлення особи загиблого.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter