Дискримінація чи просто жарт? Чи зможеш ти відрізнити у медіа шкідливі стереотипи? Тест

Дата: 03 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Сьогодні навіть школярі знають, що таке стереотипи, адже їм про це задають домашку. Але скандали через дискримінаційні висловлювання з боку відомих людей чи публікації в медіа виникають регулярно. Додамо, що віднедавна під регулювання в сфері медіа підпадають популярні блогери та ютуб-канали.

Пройдіть невеличкий тест, щоб дізнатись, наскільки тонко ви відчуваєте межу між нейтральними висловлюваннями та дискримінацією чи мовою ворожнечі. Особливо, якщо ви публічна особа, політик, журналіст чи майбутній відомий блогер.

1 / 7

Почнемо з дуже просто питання. Що з цих висловлювань можна вважати гендерним стереотипом?

Question Image

2 / 7

Чи можна змінити сексуальну орієнтацію?

Question Image

3 / 7

Оберіть твердження, у якому не простежується дискримінація

Question Image

4 / 7

В одному з українських медіа вийшов матеріал з таким заголовком: “Небінарні айтівці розробили рішення вартістю від 5000 грн, щоб мешканці одного з київських ЖК більше не застрягали в ліфтах. Як працює ноу-хау?”. Чи доречно у такому випадку вказувати на гендерну ідентичність людини?

Question Image

5 / 7

Влітку 2023 року у мережі розкритикували ведучого Володимира Остапчука, співака Позитива і блогера Богдана Буше. Під час популярного ютуб-шоу на питання, чи нормально, що у жінки може бути волосся на тілі, чоловіки відповіли негативно, зауваживши, що “дівчина без депіляції не може бути 10 із 10”. Чи є тут якась проблема?

Question Image

6 / 7

Любите українські серіали? Ловіть питання звідти. У стрічці “Встигнути до 30” одна з головних героїнь використовує слово “задньопривідний”, розповідаючи про свого колишнього, якого вона заскочила за зрадою – у ліжку з іншим хлопцем. Чи коректне це висловлювання?

Question Image

7 / 7

Що обʼєднує всі ці три заголовки у медіа? “Як завжди, ефектна: 71-річна Бріжит Макрон короткою сукнею підкреслила стрункі ноги”, “На шпильках по камінню: Джилл Байден зазнала незручності, коли прямувала на вечерю до Єлисейського палацу” та “У романтичному жовтому бікіні з рюшами: британська модель похизувалася сексуальними формами”.

Question Image

Ваш результат

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter