Кримського політв’язня Акіма Бекірова етапували до Чувашії

Дата: 03 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Кримського політв’язня, активіста “Кримської солідарності” Акіма Бекірова, засудженого до 14 років ув’язнення у так званій справі “Хізб ут-Тахрір”, етапували з в’язниці Балашова Саратовської області у виправну колонію №9 Цивільська, що в Республіці Чувашія.

Про це повідомила його дружина Сабріє, пише “Кримська солідарність”.

Акім Бекіров. Джерело: “Кримська солідарність”

Кримського татарина вивезли з Балашова 12 вересня 2024 року, етапом перевезли до СІЗО Саратова, потім до Казані та СІЗО Цивільська.

Про те, що його збираються везти до колонії, чоловік повідомив родину 1 жовтня. Про те, що він уже у ВК-9, Бекіров зміг повідомити через іншого кримського політв’язня, який перебував на карантині.

Нагадаємо, що 27 березня 2019 року в окупованому Криму росіяни незаконно обшукали будинки кримських мусульман. Це були найбільші за останні десятиліття обшуки на півострові. Слідчі дії проводили в тимчасово окупованих Кам’янці, Строганівці, Білому – це селища, в яких живуть переважно кримські татари.

На місцях працювали співробітники ФСБ, ОМОНу, Росгвардії, поліції, ДПС. 25 кримськотатарських громадських активістів – Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Ізет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров та Раїм Айвазов – звинувачуються в причетності до ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”. 

18 березня 2022 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону в особі судді, що головує, Олександра Генералова та судової колегії – Дмитра Меркулова, Олексія Саннікова – ухвалив обвинувальний вирок Акіму Бекірову, Сейтвелі Сейтабдієву та Ескендеру Сулейманову.

Кримськотатарських активістів відправили до колонії суворого режиму на терміни від 14 до 15 років.

7 липня 2023 року Апеляційний військовий суд у Москві залишив рішення чинним.

Бекіров провів понад чотири роки в СІЗО окупованого Криму та Ростовської області. На волі у нього залишилися дружина та двоє неповнолітніх дітей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter