Українські правозахисники закликали створити новий трибунал для російських воєнних злочинців

Дата: 03 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Українські правозахисники закликали створити новий трибунал над російськими воєнними злочинцями.

Про це пише видання МІПЛ. 

Фото: МІПЛ

Таку думку висловили під час публічної дискусії, організованої коаліцією “Україна. Пʼята ранку”, в рамках щорічної конференції з людського виміру ОБСЄ, що нині відбувається у Варшаві. Гості дискусії обговорили архітектуру правосуддя в умовах російсько-української війни.

Представник української правозахисної організації Ukrainian Legal Advisory Group, яка фокусується на правосудді в умовах збройного конфлікту, Ар’є Мора зазначив, що гібридний трибунал проти тяжких воєнних злочинів, вчинених Росією в Україні є одним із варіантів розбудови української архітектури правосуддя. На думку правозахисника, у такий трибунал мають одночасно входити як українські правоохоронці й судді, так і міжнародні. Завдяки такому симбіозу представництв до української сторони не виникатиме питань щодо суб’єктивності у прийнятті рішень, а належний рівень легітимності нададуть міжнародні експерти. 

“Наша влада надто фокусована на трибуналі щодо злочину агресії. Авжеж, це не означає, що не може існувати двох судів чи трибуналів. Але ми не можемо рухатися далі без усвідомлення того, що нам потрібен гібридний суд, який переслідуватиме за всі злочини. Бо тоді ми ризикуємо не отримати нічого з того, що хотіли б мати для дійсно ефективного правосуддя”, – додав Мора.

На думку правозахисника, така сфокусованість на створенні виключно трибуналу щодо злочину агресії РФ, залишає поза увагою інші міжнародні злочини вчинені Росією на території України. 

Напис: “Путін, Гаага чекає на тебе”. Фото: Reuters

Координаторка моніторингу і висвітлення судових процесів МІПЛ Оксана Расулова зазначила, що концепції перехідного правосуддя таких країн як Південна Африка, Руанда та інших, не підходять Україні. Оскільки потрібно враховувати той факт, що кривдник і потерпілий не проживають в одній країні. На думку Расулової, потерпілі від російських воєнних злочинів мають стати центральними фігурами всього правосуддя, тому їм потрібно дати можливість розказати про те, що з ними сталося

Також, представниця Гельсінського фонду з прав людини Анна Фаріфанова наголосила на тому, що у Польщі не проводять повноцінних розслідувань злочинів, які вчинили росіяни проти українців і які попросили захисту у цій країні. На її думку, це варто змінювати, адже навіть жертви катувань не мають можливості отримати спеціалізовану підтримку у прискореному порядку. 

Ми також спостерігаємо недоліки у правовій системі Польщі, яка відмовляє у медичній та психосоціальній реабілітації постраждалим від серйозних порушень міжнародного права”, – каже експертка. 

Нагадаємо, що Росія систематично ігнорує норми міжнародного гуманітарного права, а світ здебільшого не має ефективних механізмів, щоб примусити РФ виконувати міжнародні зобов’язання та дотримуватися прав людини. Навіть комунікація між Росією та Міжнародним комітетом Червоного Хреста, який має стежити за становищем незаконно затриманих українців, дуже обмежена.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter