У Києві лише 10% пішохідних переходів відповідають вимогам інклюзивності

Дата: 01 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Студенти Географічного факультету КНУ під час виробничої практики, яка відбулася наприкінці червня та на початку липня 2024 року зʼясували, що лише 10% пішохідних переходів у Києві відповідають вимогам інклюзивності. Це вже друге дослідження: перше було проведене на початку 2024 року.

Про це пише “The Village Україна”.

Фото: Дарницька РДА

Під час першого дослідження студенти вивчали територію площею 11,7 км² у центральній частині міста, де проаналізували інклюзивність 962 пішохідних переходів, 1924 підходів до них, дев’яти острівців безпеки та восьми підвищених переходів.

У липні та серпні дослідження було розширене на територію площею 7,8 км² у Голосіївському та Печерському районах. Там вони перевірили 520 пішохідних переходів і 1040 підходів до них. Близько 90% з цих переходів розташовані в Печерському районі. Як виявили студенти, 74% з них, тобто 722 підходи, є недоступними для мешканців міста. Лише 10% (102 підходи) обладнані тактильною плиткою або мають понижені бордюри.

У липні 2024 року студенти також виявили три нові пониження бордюрів у Печерському районі, зокрема на перехресті вулиць Цитадельної та Лейпцизької. Однак на цьому ж переході з’ясувалося, що підходи ведуть прямо до зливної решітки, що не лише порушує інклюзивність, але й створює труднощі під час дощу.

Крім того, дослідники звернули увагу на випадки, коли бордюри знижують для заїзду автомобілів у двори або на парковки, але для пішоходів цього не роблять. Вони наголосили, що це є виявом автомобілецентризму в розбудові столичної інфраструктури.

Під час аналізу в Печерському районі оглянули шість острівців безпеки та п’ять підвищених переходів. Студенти зазначили, що на багатьох підвищеннях дорожню розмітку наносять неправильно. Окрім цього, якість стику між підвищенням та бордюром часто є низькою, що призводить до перепадів висоти у два сантиметри й більше.

У підсумку лише п’ята частина пішохідних переходів, досліджених за пів року, відповідають сучасним стандартам інклюзивності. Найбільші проблеми виявлено на тих ділянках, де давно не проводилися капітальні ремонти. На думку студентів, міська влада та Департамент транспорту повинні переглянути свої пріоритети та більше уваги приділити покращенню мобільності міста, комфорту та безпеці пересування.

Нагадаємо, що в Україні оновили будівельні норми, що стосуються безбарʼєрності, – їх уже використовують під час реалізації проєктів відновлення. Крім того, влада ухвалила план заходів для реформування медико-соціальної експертизи й почала впровадження міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров’я.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter