У Росії українцю Олександру Пермякову дали довічне за замах на пропагандиста війни Прилєпіна

Дата: 30 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

У РФ Другий західний окружний військовий суд відправив до в’язниці на довічне Олександра Пермякова, якого звинуватили в тероризмі та підриві автомобіля російського пропагандиста Захара Прилєпіна. 

Про це повідомляє ZMINA з посиланням на рішення суду.

Фото: РІА новини

Довічний вирок ухвалив російський суддя Роман Владіміров.

Пермякова визнали винним у терористичному акті (ст. 205 КК РФ) і незаконному придбанні, збуті, зберіганні носінні вибухових речовин або вибухових пристроїв (ст. 222.1 КК РФ). Перші п’ять років покарання українець проведе у в’язниці, а термін, який залишився, – в колонії особливого режиму. Також російський суд зобов’язав сплатити  чоловіка штраф у розмірі 700 тисяч рублів. 

Під час судового засідання Пермяков визнав свою провину, але відмовився “розкаюватися”. Про довічне покарання чоловікові просила прокурорка Надія Тихонова. Російські ЗМІ, які працювали в залі суду, повідомили, що Тихонова переконувала суддю в тому, що Пермяков мав “міцні антисоціальні орієнтири і суспільно небезпечні інтереси”. Адвокатка Олександра Любов Лисиця, навпаки, просила призначити мінімально можливе покарання, оскільки чоловік визнав провину і сприяв розкриттю “злочину”. 

Під час одного з допитів сестра Олександра Ірина Заядра розповіла, що вони родом з міста Дружківка Донецької області. Після вторгнення Росії на Донбас її брат входив до “ополчення ДНР”, 2022 року переїхав як переселенець до Хмельницької області. До Росії повернувся в серпні того ж року. За словами Ірини, Пермяков хотів “заробити й бути подалі від війни”. За вбивство Прилєпіна він начебто мав отримати 20 тисяч євро. 

Російські силовики стверджують, що Пермяков пройшов в Україні диверсійну підготовку, а згодом приїхав до Росії з українським паспортом. Він нібито виконував завдання СБУ. 

Від “куратора з СБУ” чоловік нібито отримав інформацію про схованку з боєприпасами. З неї він зібрав два саморобних дистанційних вибухових пристрої та встановив на дорозі в селищі Піонерський під Нижнім Новгородом. 6 травня 2023 року саме на цьому відрізку дороги автомобіль Прилєпіна підірвався. Внаслідок вибуху пропагандист отримав поранення, а його охоронець, бойовик терористичної організації “ЛНР” Олександр Шубін, який був за кермом автомобіля, загинув.

У день вибуху Пермякова затримали ефесбівці. Справу проти чоловіка передали до російського суду в серпні 2024 року.

Нагадаємо, що Прилєпін не єдиний російський пропагандист, на якого вчинили замах за час повномасштабного російського вторгнення в Україну. До прикладу, торік в одному з кафе Санкт-Петербурга під час “творчого вечора” російського пропагандиста й колаборанта Владлена Татарського (псевдонім уродженця Макіївки Донецької області Іллі Фоміна. – Ред.) стався вибух. Останній загинув, крім того, щонайменше 16 людей отримали поранення.

У його вбивстві російські слідчі звинуватили 26-річну росіянку Дар’ю Трепову.

Також російському пропагандисту та неонацисту Ігорю Мангушеву, який виступав у клубі з нібито черепом українського бійця, прострелили голову.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter