В Австралії суд визнав, що виставка для жінок Ladies Lounge не порушує права чоловіків

Дата: 28 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Виставка Ladies Lounge у Музеї старого й нового мистецтва (MONA) в Австралії може знову відкритися після того, як суддя апеляційної інстанції скасував рішення, яке стверджувало, що вона порушувала закони проти дискримінації.

Про це повідомляє BBC.

Фото: Mona / Jesse Hunniford

Інсталяцію, яку створила американська художниця Кірша Кечеле, презентували у 2020 році. Простір оформили як “надзвичайно розкішну зону”, призначена лише для жінок, де вони могли насолоджуватися “вишуканими стравами, напоями та іншими жіночими принадами”.

Головна мета виставки полягала у тому, щоб звернути увагу на історичну мізогінію та забезпечити безпечний простір для жінок, тому доступ для чоловіків був обмежений.

Проте в травні експозицію закрили через скаргу одного з відвідувачів, який подав позов до Управління рівних можливостей Тасманії. Тасманійський цивільний й адміністративний трибунал виніс рішення, що ця інсталяція нібито порушує антидискримінаційний закон Австралії, прийнятий у 1998 році.

Натомість MONA запропонував іншу виставку під назвою Ladies Room, розміщену в новому жіночому туалеті музею.

Однак у пʼятницю, 27 вересня, суддя верховного суду Тасманії Шейн Маршалл постановив, що заборона на вхід чоловіків до Ladies Lounge є прийнятною, оскільки закон дозволяє дискримінацію, якщо вона сприяє “рівності можливостей” для маргіналізованих груп.

Суддя вказав, що виставка надає жінкам рідкісну можливість побачити, як це – бути в привілейованому становищі, а не в невигідному.

Авторка інсталяції Кірша Кечеле назвала цей вердикт “величезною перемогою”, зазначивши, що для ухвалення рішення знадобилося всього 30 секунд – саме стільки часу, на її думку, знадобилося, щоб знищити патріархат.

Нагадаємо, що митець Джон Бонафеде, який брав участь у виставці Марини Абрамович у 2010 році як оголений перформер, розповів, що зазнав сексуальних домагань з боку відвідувачів музею, а установа не змогла запобігти неправомірній поведінці. У Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку (MoMA) відповіли на позов, заявивши, що не виявляли “гендерної неприязні” й мали процедури, за якими учасники перформансу могли повідомляти про проблеми.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter