Громадськість закликає президента зберегти Мінреінтеграції для захисту постраждалих від війни

Дата: 25 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Представники національних неурядових і міжнародних організацій у відкритому зверненні до президента України закликали його підтримати збереження в уряді Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (Мінреінтеграції), що відповідає за постраждалих унаслідок війни. 

Відповідну заяву оприлюднив один із її підписантів Центр прав людини ZMINA на своїй сторінці..

Автори звернення переконані, що рішення про ліквідацію Мінреінтеграції передчасне і може призвести до негативних наслідків.

“Це сигнал для громадян України та наших партнерів щодо неготовності країни працювати з темами повернення контролю над тимчасово окупованими територіями (ТОТ), захисту постраждалих від російської агресії та відновлення справедливості”, – мовиться в повідомленні.

Підписанти документа переконані, що запропонована Володимиром Зеленським Формула миру стосується не лише міжнародної спільноти, вона потребує також лідерства України в її реалізації всередині країни.

Звільнення частини Харківської та Херсонської областей продемонстрували, що подолання наслідків окупації, забезпечення відновлення влади та життя на територіях, які були окуповані навіть менш ніж рік, потребує значних зусиль з боку України та її партнерів. Без системної політики реінтеграції не буде можливо реалізувати такі пункти Формули миру:

  • відновлення територіальної цілісності України;
  • виведення російських військ і припинення бойових дій;
  • відновлення справедливості;
  • підтвердження закінчення війни.

Автори звернення висловили переконання, що без повернення контролю над нині окупованими територіями неможливо повернути примусово переміщених дітей і звільнити цивільних полонених, яких утримують у нелегальних в’язницях на ТОТ України та територіях РФ.

Вони звертають увагу, що Мінреінтеграції забезпечує виконання широкого переліку повноважень щодо подолання наслідків війни: від координації евакуації населення з прифронтової зони до підтримки родин політв’язнів і підтримки зв’язку з українцями на ТОТ.

“Не всі з визначених повноважень Мінреінтеграції можуть і мають бути реалізовані Мінрегіоном. Підтримка, розбудова та подальше відновлення деокупованих територій України має відбуватися в єдиній логіці розбудови України та відновлення всіх постраждалих внаслідок війни територій”, – обґрунтовується в документі.

Громадські та міжнародні організації побоюються, що існує великий ризик втрати частини повноважень щодо людей, які постраждали внаслідок збройної агресії проти України, у разі відсутності в уряді міністерства, яке б безпосередньо відповідало за розроблення цілісної політики.

Вони нагадали президентові його слова, сказані в жовтні 2019 року під час події Форум Єдності в Маріуполі. Тоді президент відстоював, щоб політика, спрямована на захист людей, залишатися в центрі уваги.

Справжня національна єдність можлива лише тоді, коли всі постраждалі від війни матимуть право голосу та підтримку від своєї держави. 

Нагадаємо, на початку вересня 2024 року, після кадрових перестановок в уряді, з’явилась інформація про намір ліквідувати Мінреінтеграції та передати частину повноважень Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Попри відсутність офіційної позиції уряду, з окремих заяв представників влади підписанти заяви дійшли висновку, що йдеться про припинення реалізації системної політики реінтеграції та розподіл цих повноважень між різними органами влади.

Читайте також: Реінтеграція на паузі. Якою буде політика держави після ліквідації профільного міністерства?

Напередодні Коаліція громадських організацій, які опікуються питаннями захисту прав постраждалих унаслідок збройного конфлікту, та представниця Уповноваженого з прав громадян, постраждалих унаслідок збройної агресії проти України, закликали владу не ліквідовувати Мінреінтеграції, а, навпаки, розширити його повноваження. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter