Набрав чинності закон про заборону діяльності пов’язаних з РПЦ церков

Дата: 23 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

23 вересня набрав чинності Закон “Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій”. Він встановлює заборону на функціонування релігійних установ в Україні, якщо їхнє керівництво базується в країні, яка веде збройну агресію проти України. 

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна. 

Так, ця заборона фактично означає припинення діяльності Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), яка офіційно є частиною Російської православної церкви.

Метою закону є забезпечення духовної незалежності України, уникнення суспільного розколу на релігійному ґрунті, сприяння консолідації українського суспільства та захист національних інтересів.

Згідно з цим документом, у разі виявлення інших порушень, пов’язаних зі створенням або діяльністю релігійної організації, її функціонування може бути припинене через суд за позовом від центрального органу виконавчої влади, відповідального за релігійну політику, або від прокурора.

Закон ухвалили 20 серпня 2024 року, і він набув чинності через 30 днів після публікації, тобто з 23 вересня. Проте деякі положення набирають сили пізніше.

Зокрема, на наступний день після публікації закону Кабінет Міністрів почав роботу над підготовкою підзаконних актів. Через девʼять місяців набуває чинності норма, яка дозволяє Державній службі з питань етнополітики та свободи совісті подавати позови до суду про припинення діяльності релігійної організації, якщо виявили її звʼязок з Російською православною церквою.

Також уряд має впродовж трьох місяців після публікації закону вжити заходів для повернення державного майна, що перебуває в користуванні іноземних релігійних організацій, чию діяльність в Україні заборонено.

Крім цього, протягом шести місяців мають бути вжиті заходи щодо повернення державного майна від юридичних осіб, власником або учасником яких є такі іноземні релігійні організації.

Нагадаємо, що в Україні церква офіційно відділена від держави, а Конституція гарантує право на свободу віросповідання. Попри це кілька років тому правозахисники констатували, що релігійні конфесії почали агресивно впливати на Верховну Раду. 

Окрім цього, на рівні міністерств дозволяють укладати угоди з радою церков, члени якої не приховують зневаги до деяких прав людини.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter