Станом на 2024 рік у Молдові змогли працевлаштуватися близько 60% українських біженців

Дата: 23 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Наразі в Молдові близько 60% українців, які були змушені покинути свою країну через війну, знайшли собі роботу.

Такими є результати дослідження, яке провела Міжнародна організація з міграції (МОМ).

Фото: Інтерфакс-Україна

Серед тих, хто знайшов роботу, 44% змогли отримати постійне місце праці, тоді як 10% працевлаштувалися на тимчасову або неофіційну роботу. Ще 4% працюють дистанційно або мають пасивні джерела доходу, бувши повністю фінансово незалежними.

Відповідно до наведених статистичних даних, чоловіки мали значно більше шансів знайти роботу. Так, у Молдові змогли працевлаштуватися 82% українських чоловіків у порівнянні з лише 35% жінок. Рівень безробіття серед українських жінок у п’ять разів вищий, ніж серед чоловіків: 49% проти 10%.

Близько половини українських біженців зіткнулися з труднощами під час пошуку роботи в Молдові. Понад 60% опитаних вказали на брак можливостей для працевлаштування, а 49% назвали основною проблемою мовний барʼєр. Ще одним викликом стала відсутність інформації про вакансії та умови праці для біженців.

Дослідження проводила Міжнародна організація з міграції в період із квітня по червень поточного року. У межах цього МОМ опитала 1892 респондентів.

З початку повномасштабного вторгнення в Україну країна прийняла понад 1,4 мільйона українців, з яких понад 115 тисяч залишилися жити в Молдові, а решта або вирушили транзитом до інших держав, або повернулися до України.

Нагадаємо, що Канада надасть Молдові пільговий кредит у розмірі близько 92 мільйонів доларів США (120 мільйонів канадських доларів) для підтримки українських біженців.

За словами міністерки закордонних справ Канади Мелані Жолі, фінансова підтримка допоможе забезпечити економічну стабільність Молдови тоді, коли країна впроваджує масштабну програму реформ і протистоїть спробам Росії дестабілізувати її демократичні процеси.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter