В окупованому Криму визнали незаконною відмову у переведенні політв’язня Арсена Абхаїрова ближче до дому

Дата: 21 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Червоногвардійський “райсуд” окупованого Криму визнав незаконною відмову Федеральної служби виконання покарань РФ (ФСВП) перевести політв’язня, кримського татарина Арсена Абхаїрова ближче до дому для відбування покарання.

Про це повідомив юрист Назім Шейхмамбетов, пише “Кримська солідарність”.

Арсен Абхаїров. Джерело: Кримська солідарність

Зараз чоловік, незаконно засуджений до 13 років ув’язнення у справі “красногвардійської групи “Хізб ут-Тахрір”, відбуває строк у виправній колонії №8 в Республіці Бурятія, розташованій за сім тисяч кілометрів від Криму. 

Така відстань позбавляє Абхаїрова та його рідних можливості підтримувати родинні зв’язки, наголосив адвокат. Лише одна поїздка коштуватиме сім’ї близько 300-350 тисяч рублів, для них це нереальна сума.

Під час засідання судді отримали від представників захисту політв’язня дані про заповнення колоній у Криму та найближчих до нього областях, зокрема, в Ростовській області, республіці Адигея та в Ставропольському краї.

Нагадаємо, що раніше дружина бранця Кремля Азізе неодноразово зверталася із заявами до ФСВП про переведення чоловіка до виправної установи ближче до дому, але отримувала відмови.

Ба більше, у серпні 2024-го чоловіка відправили ще далі від Криму – з Красноярського краю до Бурятії, виправної колонії №8 Улан-Уде.

Дружина політв’язня звернулася до суду з вимогою визнати відмову у переведенні незаконною.

Фігурантів “красногвардійської групи “Хізб ут-Тахрір” затримали 14 лютого 2019 року. У листопаді 2020-го Південний окружний військовий суд засудив Рустема Емірусеїнова до 17 років позбавлення волі, Ескендера Абдулганієва – до 12 років і Арсена Абхаїрова – до 13.

Перші два роки з урахуванням строку тримання в СІЗО Абхаїров мав провести у в’язниці. Проте його строк у СІЗО в тюремний не зарахували.

Згодом чоловіка етапували до в’язниці №2 Єнісейська Красноярського краю (РФ), а потім до Улан-Уде.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Кримський політв’язень, фігурант “красногвардійської групи “Хізб ут-Тахрір” Арсен Абхаїров пробув у в’язниці №2 Єнісейська Красноярського краю РФ на два з половиною місяці більше за призначений строк через помилку в роз’ясненні суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter