Знеструмлення негативно впливають на здоров’я українців і роботу лікарень – спостерігачі ООН з прав людини

Дата: 19 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Відключення електрики та збої в інфраструктурних системах негативно впливають на здоровʼя людей, на роботу лікарень і клінік, а також створюють небезпеку через відсутність тепла, води та звʼязку. 

Про це йдеться в доповіді спостерігачів ООН з прав людини.

Фото: Громадське радіо

Медичні установи потребують електроенергії для роботи критично важливого обладнання та зберігання ліків, які необхідно охолоджувати. Хоча українські лікарні мають резервні генератори, їхня робота не завжди дозволяє стабільно забезпечити енергією все необхідне обладнання.

За словами керівника департаменту охорони здоровʼя в південному регіоні, деякі лікарні витрачають до 700 літрів пального на добу для генераторів.

Зусилля з забезпечення тепла, зокрема використання деревини чи дизельних генераторів, створюють додаткові небезпеки, такі як отруєння токсичними речовинами, особливо для дітей, а також ризик виникнення пожеж і опіків.

Після удару по електростанції в Дніпрі електрика не працювала три дні, і через це персонал був змушений евакуювати пацієнтів до інших закладів.

Крім того, у звʼязку зі знеструмленням, в Україні виникли ризики загострення хронічних хвороб, таких як серцеві захворювання, інсульти та респіраторні проблеми, особливо це небезпечно для літніх людей та ослаблених пацієнтів.

Люди з інвалідністю та ті, хто потребують життєво важливого медичного обладнання вдома, стикаються з підвищеним ризиком під час відключень. Через відсутність електрики погіршується якість ліків, приміром, інсуліну, який потребує охолодження.

Відсутність тепла під час холодної погоди створює серйозні ризики для здоровʼя, збільшуючи ймовірність переохолодження та обмороження. Згідно з оцінками, останні атаки на енергетичну інфраструктуру залишили понад 10% населення без доступу до безпечної води, що особливо загрожує немовлятам, дітям, літнім людям і хронічно хворим.

Електроенергія необхідна і для очищення питної води. Тривалі відключення підвищують ймовірність поширення інфекцій через неочищену воду, а тривалі збої в електропостачанні можуть ускладнити дотримання стандартів безпеки водоканалами.

Відключення електроенергії також негативно впливають на психічне здоровʼя, підсилюючи стрес, тривогу і почуття ізоляції. Це особливо небезпечно для людей із психічними розладами, людей з інвалідністю та переселенців.

Також спостерігачі ООН з прав людини зауважили, що працівники енергетичної інфраструктури зазнають психологічного тиску через постійні атаки. Один інженер розповів їм, що енергетики втомлені та напружені, і ніхто не може бути впевненим, що повернеться додому після зміни живим.

Нагадаємо, що у звʼязку з вимкненням електроенергії та перебоями з водопостачанням зʼявився ризик спалахів інфекційних захворювань, таких як вірусний гепатит A, гастроентероколіт і холера.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter