У парламенті хочуть перевірити, чи правда українці за кордоном масово пишуть заяви на вихід з громадянства

Дата: 16 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук надіслав до МЗС запит, щоб перевірити інформацію про нібито масові заяви українців за кордоном про вихід із громадянства України. 

Про це він сказав у коментарі виданню “Українські новини”. 

Руслан Стефанчук. Фото: Верховна Рада України

Напередодні про нібито масове бажання громадян за кордоном вийти з громадянства повідомив нардеп Микола Княжицький в ефірі “Говорить великий Львів”.

Парламентар, між іншим, пов’язав це з діями влади, які він назвав помилками. До прикладу, пригадав про припинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку, які не оновили свої дані в ТЦК та СП.

“Вся інформація в МЗС. Я отримав цю інформацію, і я обовʼязково поцікавлюся цим питанням, але питання виходу з громадянства чітко регламентовані законом України про громадянство та Конституцією”, – прокоментував дані Княжицького Стефанчук. 

Додатково голова Верховної Ради сказав, що влада зацікавлена, щоб українські громадяни залишалися громадянами України, й саме для цього нібито внесли законопроєкт про множинне громадянство. 

Низка українських юристів та правозахисників ще торік критично висловилася щодо припинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном, які не оновили свої дані в ТЦК та СП. Деякі називали такий крок морально виправданим, але водночас незаконним, а інші звертали увагу на репутаційні ризики. 

Вже цього року віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук закликала колег не розмовляти з українцями, які перебувають за кордоном, як зі зрадниками чи злочинцями. 

Нагадаємо, що російська агресія спровокувала найбільшу з часів Другої світової війни міграцію українців. Розрахунки експертів свідчать, що через війну населення України може скоротитися на 5 мільйонів до 2030 року, а до кінця століття – до 22 мільйонів. 

Економісти прогнозують, що вже за кілька років пенсіонерів в Україні буде більше, ніж громадян, що працюють, тож економічне навантаження на кожного працівника зросте з 15,7 тисячі гривень до 28,7 тисячі у 2030-му.  

Нині на одного новонародженого українця припадає троє померлих. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter