Більшість опитаних в Україні жінок та чоловіків вважають примус до сексу в родині виявом домашнього насильства

Дата: 16 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Більшість опитаних (76%) жінок та чоловіків в Україні розцінюють примус до сексуальних контактів у родині як вияв домашнього насильства. 

Такі дані опитування і , проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Скриншот сторінки дослідження

Такої думки дотримуються як жінки (77%), так і чоловіки (75%). Серед опитаних лише 2% жінок та 3% чоловіків не сприймають примус до сексу як різновид насильства в родині. 

Ще 87% опитаних назвали побиття діями, що свідчать про наявність домашнього насильства в родині. Цю думку також поділяє більшість опитаних жінок та чоловіків – 88 та 85% відповідно. 

Дослідники, аналізуючи отримані дані, констатували, що фізичне та сексуальне насильство як складник домашнього опитані виокремлювали частіше, ніж психологічне та фінансове. Так, загалом лише 43% вважають виявом домашнього насильства заборону працювати або навчатись (47% серед жінок та 37% серед чоловіків). Ще менше людей – 29% – розцінюють ситуації, коли один партнер контролює іншого, як вияв домашнього насильства (36% серед жінок та 21% серед чоловіків).

Домашнє насильство є серйозною проблемою в Україні: лише за шість місяців поточного року зафіксували понад 97 тисяч звернень від потерпілих. 

Нагадаємо, більшість опитаних українців упевнені, що вихованням дітей мають однаково займатися жінки та чоловіки. 

Фотографія обкладинки: Adria Malcolm 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter