Кабмін продовжив виплати деяким категоріям переселенців

Дата: 01 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Кабінет міністрів України (КМУ) продовжив виплати державної допомоги для найбільш вразливих категорій внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Про це інформує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Відповідні зміни до постанови КМУ від 20.03.2022 “Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам” уряд вніс 30 серпня 2024 року. Вони передбачають продовження виплат на наступний шестимісячний період для особливо вразливих категорій ВПО.  

Таким чином, виплати будуть продовжені внутрішньо переміщеним особам, які зараз отримують державну допомогу на проживання відповідно до визначених раніше категорій вразливості. Йдеться, зокрема, про пенсіонерів та людей з інвалідністю. 

Крім того, після 1 вересня уряд продовжить виплати на проживання для ВПО, які потребують підтримки.

Раніше правозахисники оприлюднили 11 пріоритетних кроків у сфері захисту прав людини в умовах широкомасштабної збройної агресії на 2024 рік.

Коаліція громадських організацій, які опікуються питаннями захисту прав постраждалих унаслідок збройного конфлікту, закликала Верховну Раду перейти від точкових до комплексних, довгострокових і узгоджених з виконавчою владою рішень щодо забезпечення прав ВПО.

Правозахисники пояснюють, що Закон “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” був ухвалений у жовтні 2014 року. Надалі він зазнавав неодноразових змін і доповнень.

Із 24 лютого 2022 року в парламенті було зареєстровано щонайменше дев’ять законопроєктів про внесення змін до цього закону. Частина з них не узгоджується зі вже впровадженою державною політикою щодо внутрішнього переміщення, не має фінансового обґрунтування і може спричинити штучне збільшення кількості ВПО та загострення складних життєвих обставин вразливих груп населення.

Інші ж, як оцінює коаліція, передбачають точкові зміни як відповідь на нагальні проблеми, зокрема й у наданні допомоги на проживання. Такі напрацювання важливі, проте вони не містять комплексної відповіді на виклики, які постали після початку широкомасштабного вторгнення РФ та вплинули на державну політику щодо внутрішнього переміщення. Тому важливими є реєстрація та розгляд нової редакції Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”, пояснили правозахисники.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter