В Азербайджані затримали журналістку Шахлу Карім, яка висвітлювала акції протесту

Дата: 12 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

6 вересня азербайджанську журналістку Шахлу Карім затримали та відвезли за сотні кілометрів від місця, з якого вона робила репортаж щодо акцій протесту. Комітет із захисту журналістів (CPJ) закликав до швидкого розслідування цього інциденту.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті комітету.

Шахла Карім

Координаторка програм CPJ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд зазначила, що цей випадок є ще одним прикладом утиску медійників та беззаконням в Азербайджані.

“Азербайджанська влада повинна швидко виявити та притягнути до відповідальності осіб, відповідальних за затримання Карім, і забезпечити повернення їй  журналістського обладнання”, – зауважила вона.

Карім, незалежна журналістка кількох інформаційних видань, висвітлювала протест опозиційної кандидатки Вафи Нагі (Нагієвої) проти ймовірних фальсифікацій на парламентських виборах в Азербайджані 1 вересня, коли близько 10 людей у цивільному, які були в хірургічних масках, силоміць затримали її, кандидатку та помічницю кандидатки в південно-східному місті Нефтчала.

За повідомленнями новин і за словами Карім, яка спілкувалася з CPJ через додаток для обміну повідомленням, трьох затриманих доправили до Баку, приблизно за 180 кілометрів, і там відпустили. Журналістка також написала про інцидент у фейсбуці.

Карім розповіла CPJ, що вона неодноразово казала, що вона журналістка, і це видно на відео, яке вона опублікувала. Медійниця вважає, що ці чоловіки були співробітниками правоохоронних органів, оскільки поліція у формі на місці події не втручалася. Коли вона запитала, чому її затримали, чоловіки відповіли, що “це був наказ”, і, за словами Карім, вони отримували вказівки телефоном.

Приблизно через чотири години чоловіки висадили затриманих на околицях Баку, повернули телефони, але залишили собі мікрофон Карім.

У подібному інциденті у вересні 2022 року поліція Баку затримала журналістку Севіндж Садигову та дружину увʼязненого журналіста Полада Асланова, коли та протестувала проти увʼязнення свого чоловіка. Їх також відпустили після того, як вивезли за місто.

Азербайджанські журналісти, які висвітлювали вибори, повідомляли про те, що їх силоміць виганяли з виборчих дільниць, виборчі чиновники розбивали їхні камери, а особи, які, ймовірно, фальсифікували вибори, викрадали їхні мобільні телефони. Кілька журналістів також повідомили, що через постійні репресії проти преси 13 незалежних журналістів звинуватили у серйозних економічних злочинах, що унеможливило повноцінне висвітлення виборів незалежними медіа.

Комітет із захисту журналістів надіслав запит до Міністерства внутрішніх справ Азербайджану, яке контролює поліцію, але поки що не отримав відповіді.

Нагадаємо, що 5 вересня Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) виніс рішення у справі незалежного азербайджанського журналіста-розслідувача Афгана Мухтарли проти Азербайджану та Грузії, зобов’язавши ці держави сплатити медійнику сукупно 21 500 євро за моральні збитки та судові витрати.

У 2015 році Афган Мухтарли і його дружина Лейла Мустафаєва втекли з Азербайджану до Грузії, оскільки не почувалися там у безпеці. Мухтарли, затятий критик уряду Азербайджану, зник безвісти у Тбілісі 29 травня 2017 року, але через день з’явився у в’язниці в Баку.

Правозахисна організація Amnesty International повідомляла, що азербайджанський журналіст “зазнавав ризику тортур та інших видів жорстокого поводження”. У січні 2018 року медійника засудили до шести років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному перетині кордону, контрабанді грошей та непокорі поліції. Сам Мухтарли не визнав провину.

ЄСПЛ встановив, що Грузія порушила статті 3 та 5 Європейської конвенції про права людини, не провівши ефективного розслідування викрадення, жорстокого поводження та незаконного перевезення до Азербайджану журналіста.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter