За пів року в Україні зафіксували понад 97 тисяч звернень щодо домашнього насильства – Омбудсман

Дата: 11 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні в першому півріччі 2024 року зареєстрували 97 706 випадків звернень щодо домашнього насильства. 

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: Українська правда. Життя

Омбудсман підкреслив, що домашнє насильство є серйозною проблемою, яка часто залишається непоміченою. Воно має різні форми та може зачепити будь-кого. Крім того, потерпілі часто приховують ситуацію через страх перед агресором та осудом з боку суспільства.

“Всі, хто залучений до сфери запобігання та протидії домашньому насильству, мають надавати всебічну підтримку постраждалим”, – наголосив Лубінець.

Він також зауважив, що значним кроком у цьому напрямку для України стало набуття чинності Стамбульської конвенції. Її ратифікація була однією з ключових рекомендацій останніми роками, оскільки ця конвенція є ефективним механізмом, який забезпечує захист прав осіб, що зазнали домашнього та гендерно зумовленого насильства.

Про випадки неналежної допомоги або захисту від домашнього насильства можна повідомити Уповноваженому з прав людини:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
  • електронною поштою: hotline@ombudsman.gov.ua
  • зателефонувавши на гарячу лінію: 0800501720.

Нагадаємо, що Амур-Нижньодніпровський суд міста Дніпра 9 вересня 2024 року виправдав дніпрянку Марину Полях, яка, захищаючись, убила свого співмешканця. Судова справа тривала близько трьох років. Жінку, яка захищала життя матері, доньки та своє, судили за навмисне вбивство кривдника. Згодом кваліфікацію статті змінили на “Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони”.

Сама підсудна вважала себе невинуватою. Тривалий час жінка потерпала від домашнього насильства. Коли вона намагалася припинити аб’юзивні стосунки й не впускати чоловіка до свого житла, він бив вікна, підпалював будинок, погрожував убити її доньку, всіляко залякував Марину. Загалом отримав за це понад 18 адмінпротоколів, проте поліція жодного разу не доставила його до суду і не притягнула до відповідальності.

Марина Полях 38 разів зверталася до місцевої поліції перед тим, як сталася трагедія.

Зрештою суд виправдав Полях за обома статтями.

Детальніше про історію дніпрянки читайте в матеріалі ZMINA: Роки домашнього насильства і бездіяльності поліції. Історія дніпрянки, яка, захищаючись, убила кривдника

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter