У серпні більшість новин про війну в українських медіа стосувалася подій на Курщині – моніторинг ІМІ

Дата: 06 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Операція українських військових на території Курської області Росії значно змінила порядок денний в українських онлайн-медіа, відсунувши на задній план складну ситуацію на донецькому напрямку. Операція на Курщині вплинула на розподіл інформаційних повідомлень про різні напрямки бойових дій, вивівши цю тему на перше місце за висвітленням у новинах.

Такими є результати моніторингу 10 національних онлайн-медіа, який Інститут масової інформації здійснив наприкінці серпня.

Фото з російських медіа

Так, у моніторингу йдеться, що 61% матеріалів про війну в медіа стосувалися бойових дій у Курській області, тоді як про донецький напрямок йшлося лише у 24% новин.

Основним джерелом інформації про війну та бойові дії залишаються офіційні спікери та державні установи, на частку яких припадає 47% усіх новин про війну. На другому місці – іноземні медіа, на які припадає 15% повідомлень, переважно це інформація про Курську операцію, яку українські офіційні джерела майже не коментували.

У середньому іноземні медіа були джерелом інформації в 15% матеріалів про війну. Вони зосереджували свою увагу на Курській операції, а також на темах допомоги Україні від західних партнерів та концентрації військ Білорусі біля кордону з Україною.

В 11% матеріалів джерелами інформації виступали експерти та експертні організації, такі як Інститут вивчення війни або DeepState. Вони аналізували загальний перебіг війни в Україні та лінії фронту, зокрема на Курщині.

У 7,5% матеріалів про бойові дії джерелами інформації були військові, з яких половина стосувалася Курська. Інші матеріали були пов’язані з південним і харківським напрямками.

Серед військових, активних у медійному просторі, були представники оперативно-тактичного угруповання “Харків”, Сил спеціальних операцій та 80 окремої десантно-штурмової бригади.

Соціальні мережі використовувалися як джерело інформації у 6% матеріалів, здебільшого щодо обстрілів РФ.

Медійний супровід Курської операції був дуже активним: на висвітлення ситуації в Курській області припало 61% інформаційних повідомлень, хоча українські офіційні джерела неохоче коментували цю операцію. Щодо інших напрямків, медіа приділяли значно менше уваги: на донецький напрямок припадало лише 24% інформації, а на харківський та південний – по 4,5%.

Нагадаємо, що наприкінці серпня у Росії силовики порушили кримінальні провадження щодо трьох журналістів, які працювали на частині Курської області РФ, що знаходиться під контролем ЗСУ. 

Йдеться про кореспондента CNN Ніка Уолша та українських журналісток Олесю Боровик та Діану Буцко.

Їм закидають незаконний перетин кордону РФ. Загальна кількість журналістів, яких переслідують російські силовики за роботу на окупованій Курщині, більша, адже раніше ФСБ звітувала про відкриття провадження щодо італійської знімальної групи. 

Російські силовики обіцяють оголосити журналістів у міжнародний розшук. За незаконний перетин кордону у РФ можна отримати позбавлення волі. 

У коментарі “hromadske” керівниця юридичного напряму Інституту розвитку регіональної преси Оксана Максименюк порадила журналісткам, які є фігурантками справ у РФ, утримуватися від поїздок в країни, які не входять до складу Євросоюзу і є лояльними до Росії.

Комісія з журналістської етики вже підготувала рекомендації щодо того, як висвітлювати події, що відбуваються в Курській області РФ, частину якої контролюють ЗСУ. 

Серед іншого журналістам порадили пам’ятати, що, відповідно до Женевських конвенцій, ті з них, хто перебуває в небезпечних професійних відрядженнях до зон збройного конфлікту, мають статус цивільних осіб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter